Umetnica Kristina Marić gazila po jajima, bukvalno: Ovaj performans je obišao Balkan, svi komentarišu slike

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Umetnica Kristina Marić izvela je 15. septembra u dubrovačkoj galeriji "Flora" neobičan performans pod nazivom "Walking on Eggshells", gde je gazila po jajima.

O čemu se radi, opisao je svom u tekstu profesor Mika Hannula.

"Kristina Marić se opet – kao što je često činila u svojoj karijeri – igra vatrom. I da, o, da, vatra gori, vatra plamti, a i leči, nadajmo se. Kristina se sa zadanom situacijom suočava direktno, u poznatoj metafori koja se približava lošem i dosadnom klišeu. Pritom ona tu metaforu ne koristi tek kao banalnu usporedbu, nego podiže uloge, pokreće akciju.

I upravo ovde, dragi moji, događa se nešto nestvarno. Možemo to nazvati magijom svakodnevnih pretpostavki. U fizičkom suočavanju s čistom banalnošću metafore odvija se nešto neočekivano. To je trenutak kad potencijalnost tvrdi da može postati aktuelnost. Sledi buđenje – žestoko buđenje. A celo to vreme pitanja se i dalje nižu: hoće li ona stvarno to učiniti? Hoće li je boeti? Što ako padne, trebamo li joj pomoći? Ko je odgovoran, samo to me zanima – ko će počistiti taj nered? I samo da jaja budu dobra, ne smeju biti pokvarena… moramo štititi javno zdravlje…

"Walking on Eggshells" Kristine Marić počiva na hrabrom i produktivnom pristupu stvaranju. Reč je o neprekidnoj razmeni, neumornom kretanju napred i natrag. Dajete puno – a onda to uzmete natrag. Brzo i žestoko, divno i nežno – nije važno, dok god razmena traje. Očekivanja rastu, podižu se na viši nivo, a onda, čim napokon krene performativni deo, sve završava i pre nego što na vašem kuhinjskom radiju odsvira klasična pop pesma (ili dve, a možda i tri).

Ali vi poslušajte, i to dobro. Potrudite se da budete onde i tada, u trenu kada to postane ovde i sada. Budite onde i svedočite tom činu – hodanju po jajima. Budite onde i osetite nadahnuće. Ali imajte na umu sledeće: pre nego što to pokušate izvesti kod kuće, svakako to uvežbajte kod suseda. Znate, sigurnost je na prvom mestu," napisala je u popratnom tekstu Mika Hannula.

(Telegraf.rs/dubrovacki.slobodnadalmacija.hr)