Izložba "Zašto?" u Ruskom domu: Protiv zaborava na zločine NATO bombardovanja

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba se sastoji iz dva dela

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izložbu fotografija "Zašto?", posvećenu 25. godišnjici agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju otvorili su danas u Ruskom domu u Beogradu, generalni direktor ruske informativne agencije TASS Andrej Kondrašov i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić.

Izložba se sastoji iz dva dela.

U prvom delu su radovi srpskih fotoreportera za ,"Večernje Novosti" iz 1999. godine koji prikazuju događaje na teritoriji Jugoslavije tokom tragičnih 78 dana bombardovanja.

Deo postavke su i fotografije reportera TASS-a iz istog perioda, ali u Rusiji.

Na snimcima TASS-a prikazani su masovni protesti Rusa protiv bombardovanja srpskog naroda, napori ruskog premijera Jevgenija Primakova da zaustavi agresiju, rad rukovodioca Ministarstva za vanredne situacije Sergeja Šojgua da se Jugoslaviji isporuči konvoj sa humanitarnom pomoći...

Andrej Kondrašov ističe da ne treba dozvoliti da se zločini NATO bombardovanja SR Jugoslavije zaborave ili istorijski stave u drugi kontekt.

"Ova izložba je izmežu ostalog opomena i našoj deci da ne zaborave šta se događalo u SR Jugoslaviji za vreme NATO bombardovanja. Novinari TASS-a nisu mogli da poveruju šta se dešava u SR Jugoslaviji pod bombama. Naše kolege iz Večernjih novosti su na profesionalan i požrtvovan način svedočile užasima bombardobanja SR Jugoslavije" rekao je Kondrašov.

Glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić izrazio je saučešće ruskom narodu zbog krvavog terorističkog napada koji je počinjen u Moskvi.

"Izložba upečatljivo svedoči o stradanju srpskog naroda i razaranju i komadanju SR Jugoslavije. Neprijatelj je bio NATO savez. Protivno međunarodnom pravu i bez odluka UN izvršena je divljačka oružana agresija na Srbiju koja je trajala 78 dana. Fotoreporteri Večernjih novosti potresno svedoče o tome...Neki od njih, poput Igora Marinkovića bili su ranjeni tokom NATO agresije vršeći svoj novinarski zadatak" kazao je Vučelić i dodao da izložba između ostalog svedoči i solidarnosti bratskog ruskog naroda i mirotvornim naporima najviših ruskih državnika na čelu sa Jevgenijem Primakovom.

Održana svetska premijera dokumntarnog filma "Beograd" u Ruskom domu

(Telegraf.rs/Tanjug)