Otvorena izložba Milovana Destila Markovića u Modernoj galeriji Beograd

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trajaće do 7. novembra

Foto: PREVENTER

Izložba Milovana Destila Markovića, otvorena je prethodnog vikenda u Modernoj galeriji Beograd na Dorćolu. Jedan od najznačajnijih umetnika osamdesetih godina prošlog veka, predstavio je ovom prilikom opus radova iz osamdesetih godina, slike uglavnom velikih formata koje povezuje svojevrsni minimalizam, gde dominira upotreba bitumena i zlatnih listića. Ove slike su bile izlagane u Galeriji SKC-a, na Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Budući da je Destil jedan je od pionira nove slike u Srbiji i Jugoslaviji, jedan od protagonista duha novog talasa, široj publici poznat kao osnivač dvojca „Žestoki“ (zajedno sa Vlastimirom Mikićem) i osnivač kultnog beogradskog kluba Akademija, ne čudi činjenica da je otvaranju prisustvovao veliki broj posetilaca, mahom iz sveta umetnosti, njegovih kolega i saradnika i naravno, medija.

Markovićev veliki opus nastaje upravo ranih osamdesetih godina prošlog veka, pošto je završio studije likovnih umetnosti u Beogradu, a njegovi počeci vezuju se za čuvenu galeriju Studentskog kulturnog centra. I upravo tih osamdesetih godina 20.veka Destil izučava ikone i freskoslikarstvo srpsko-vizantijskih srednjovekovnih spomenika, što će se značajno odraziti na njegovo poimanje umetnosti.

Destilovi radovi nalaze se u brojnim kolekcijama širom sveta. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, između ostalih, nagrade 24.Oktobarskog salona, 1984.godine i Politikine nagrade 1986.godine (dotadašnji najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade), kao i stipendije Pollock Krasner Fondacije, Njujork.

Katalog koji je posebno rađen za ovu izložbu potpisuju istoričari umetnosti: prof. dr Ješa Denegri i Danijela Purešević.

Izložba traje do 7.novembra 2023. godine, a do tada, Moderna galerija Beograd će svake subote organizovati stručna vođenja, na kojima će prisustvovati i autor.

O umetniku:

Milovan Destil Marković je rođen 1957. godine u Čačku. Srpski je akademski slikar i likovni umetnik. Svoju karijeru je započeo ranih 80-ih. Osmislio je koncept Transfigurativnog slikarstva i Tekst portreta.

Gostujući je profesor na predmetu Kontekstualna umetnost, na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Od 1977. do 1983. Marković je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao. Od 1979. aktivan je kao profesionalni umetnik. Period od 1979. do 1986. vezuje se za saradnju sa Studentskim kulturnim centrom (SKC) u Beogradu, gde je organizovao projekte, koncerte, događaje i izlagao.

Zanimljivo je da je 14. aprila 1981. proglasio Svetski dan umetnosti i postao prvi Spomenik umetnosti osmočasovnim performansom u ulici Maršala Tita, ispred SKC-a. Zajedno sa Vlastom Mikićem, 1982.

godine, osnovao je umetničku grupu Žestoki, a te iste godine otvorili su Klub Akademija u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti, čiji je bio prvi predsednik, a kasnije i DJ.

Izlagao svoje radove u Evropi, Aziji, Australiji i Americi. Među istaknutim izložbama na kojima je učestvovao, svakako vredno pomena je učestvovanje na izložbi Umetnost osamdesetih u Muzeju savremene umetnosti 1982. godine. Za izložbu Euharistija u Salonu Muzeja prima nagradu lista Politika 1985. Njegov rad je predstavljen dva puta na Venecijanskom bijenalu (42. i 46), na četvrtom Istanbulskom bijenalu, Trijenalu Indija u Nju Delhiju, tri puta na Oktobarskom salonu u Beogradu…

Izlago je u nekim od najznačajnijih muzeja sveta, kao što je MOMA u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti Kumamoto u Japanu, Muzeju moderne umetnosti u Stokholmu, Narodnom muzeju u Pragu,

Savremenom umetničkom centru u Šangaju, Nacionalnoj galeriji u Atini, u galeriji savremene umetnosti Nichido u Tokiju, u Muzeju savremene umetnosti u Banja Luci i naravno, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu…

Od 1986. godine Marković živi i stvara u Nemačkoj, a 90-ih je počeo saradnju sa Kunst-Werke u Berlinu gde je sve do 1995. imao i atelje. Godine 1995. počeo je da radi na transfigurativninoj Slici i osnovao mock-up Berlin-Beograd.

Sa Vlastom Mikićem i Miroljubom Marjanovićem sarađivao je na internet projektu „worldbeograd" 1999, kasnije poznat kao SeeCult.org.

(Telegraf.rs)