Izložba Igora Bošnjaka od 4. avgusta u galeriji "Nadežda Petrović"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kustosi izložbe koja će trajati do 25. avgusta su - Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Marija Radisavčević, viša kustoskinja Umetničke galerije "Nadežda Petrović" Čačak

Foto-ilustracija: Shutterstock

Izložba "Budućnost se ponavlja više nego istorija" umetnika iz Trebinja Igora Bošnjaka biće otvorena 4. avgusta u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, saopštila je ta ustanova kulture.

Kustosi izložbe koja će trajati do 25. avgusta su - Mladen Banjac, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Marija Radisavčević, viša kustoskinja Umetničke galerije "Nadežda Petrović" Čačak.

Navedene dve ustanove kulture u koprodukciji predstaviće čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka „Budućnost se ponavlja više nego istorija”.

U pitanju je gostujući projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji je i predlog ove institucije za Nacionalni paviljon na Venecijanskom bijenalu, zbog čega je prošle godine bio predstavljen u Muzeju, a u ovoj godini i u Kulturnom centru Trebinje.

Nova izložba predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umetnikovog istraživanja „Transformersi” od 2015. godine.

Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije, naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci.

Umetnik želi da postavi nekoliko pitanja o načinima kako danas gledamo spomenike NOB-a, šta nam oni predstavljaju u novom političkom kontekstu, kakav je odnos između spomenika i čoveka, kao i odnos između spomenika i savremene tehnologije u umetnosti.

Umetnički projekat Igora Bošnjaka se stalno razvija i nadograđuje, tako je za ovu priliku rad „Sentience“ obogaćen štampanim 3D modelima koji su realizovani u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku.

Postavka „Budućnost se ponavlja više nego istorija“ deo je programa „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“ koja u okviru programa „grad-gost“ - programska celina „Na raskršću“ - predstavlja grad Trebinje kroz tri segmenta.

Prvi je navedena izložba Igora Bošnjaka u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, drugi je izložba Muzeja Hercegovine „Jovan Dučić: Svom milom Trebinju - tragom jedne vizije“ u Narodnom muzeju Čačak, kao i međunarodnim koncertom klasične muzike „Music & More SummerFest“ koji će biti otvoren iste večeri 4. avgusta u Disovom amfiteatru na Moravi.

Igor Bošnjak (42) rođen je u Sarajevu, a živi i radi u Trebinju, gde je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti od 2005. na Odseku za slikarstvo, a stvara prvenstveno u oblasti videa, instalacije i fotografije.

Od 2007. do 2008. završio je interdisciplinarne master studije na Odseku teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Njegovi radovi su izlagani u mnogim ustanovama, institucijama, galerijama, muzejima širom sveta – Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Muzej moderne umjetnosti - Dubrovnik, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka, Umjetnička galerija BiH Sarajevo, Kulturni centar Beograd, Whitećapel Gallery London, Kunsthalle – Beč, Kunsthal Ćarlottenborg – Kopenhagen, Atopia Film & Video Kunst Gallery – Oslo, Moscow Museum of Modern Art – Moskva, Hong Kong Art Hall, Contemporary Art Museum – Napulj, Kunst Museum – Bon, Galerie du Jour, Pariz, Contemporary Music Centre, Dablin, kao i u Mariboru, Tenerifima, Milanu, Plovdivu, Budimpešti, Lajpcigu, Bolonji.

(Telegraf.rs/Tanjug)