Tajni pregovori na visokom nivou: Britanski muzej bi konačno mogao da vrati Grčkoj vredna dela

Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja, sastao se prošle nedelje u Londonu sa Kirijakosom Micotakisom, grčkim premijerom

Foto: Tanjug/AP

Posle više od 200 godina u Britanskom muzeju, Elginovi mermeri Partenona mogli bi se vratiti u Grčku, čime bi se okončao najdugotrajniji spor u istoriji svetskih muzeja.

Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja, sastao se prošle nedelje u Londonu sa Kirijakosom Micotakisom, grčkim premijerom, a sudbina 2.500 godina starih mermernih skulptura Partenona je, kako se izveštava, bila jedina tačka dnevnog reda. Ozborn i Micotakis su se potom zajedno obratili na Londonskoj školi ekonomije, a Kirijakos je rekao da je trajni povratak kolekcije čuvenog vajara Fidije - moguć.

Izvor: Carole Raddato/Wikipedia

- Može se pronaći pobedonosno rešenje koje će rezultirati ponovnim vraćanjem skulptura Partenona u Grčku, a da se istovremeno uzime u obzir zabrinutost Britanskog muzeja - rekao je Kirijakos.

Pregovori su bili poslednji u nizu tajnih diskusija koje su se vodile tokom višemesečnog perioda između Ozborna i Britanskog muzeja s jedne i ministara koji rade u Micotakisovoj administraciji sa druge strane, navodi Ta Nea, atinski list koji je objavio vest. Izvori su rekli za Ta Nea da su pregovori sada "u poodmakloj fazi".

Ako dogovor bude finaliziran, očekuje se da će Partenonski mermeri biti vraćeni u Grčku početkom 2023. gde će biti izloženi u Muzeju Akropolja zajedno sa drugim artefaktima iz Partenona. Prethodno je Britanski muzej vodio pregovore da pozajmi skulpture novom muzeju Akropolja u Atini na period od 10 godina.

Izvor: Dorieo/Wikipedia

Mermeri Partenona, takođe poznati kao Elginovi mermeri, uzeo je iz Partenona u Atini britanski diplomata i ambasador u Otomanskom carstvu, Tomas Brus, 7. grof od Elgina, 1801. godine. Elgin je odneo vredna umetnička dela u Veliku Britaniju uz dozvolu osmanskih vlasti koje su u to vreme kontrolisale Atinu. Mermeri su zatim prodati poverenicima Britanskog muzeja 1816.

Autor: Archibald Archer

Grčka vlada je od tada tvrdila da ova dozvola nije važeća i da su skultpure uzete bez saglasnosti grčkog naroda. Ovo je osporila britanska vlada; u martu 2021. tadašnji premijer Boris Džonson izjavio je da je Mermer Partenona „legalno stekao lord Elgin prema odgovarajućim zakonima tog vremena“.

Oni koji zagovaraju povratak umetničkih dela u Grčku tvrde da Britanski muzej nema odgovarajuće uslove za negu i čuvanje mermera, koji bi mogli biti oštećeni izlaganjem svetlosti, vlazi i drugim faktorima.

Izvor: Urban/Wikipedia

Britanski muzej je poslednjih godina mučen problemima i trebalo bi da uskoro prođe kroz značajnu restauraciju. Ali zagovornici prenosa mermera nazad u Grčku veruju da će oni biti bolje zaštićeni i čuvani u novom i po meri izgrađenom Muzeju Akropolja u Atini.

Skoro 40 godina Elginovi mermeri su bili predmet spora između grčkih i britanskih vlada. Grčka vlada je prvi put podnela zvaničan zahtev za vraćanje skulptura 1983. godine.

No sve i da Britanski muzej postigne dogovor sa grčkom vladom, međutim, njega bi mogla blokirati vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Portparol Dauning strita broj 10, govoreći u ime premijera Rišija Sunaka, rekao je novinarima 5. decembra da vlada Ujedinjenog Kraljevstva "nema planove" da izmeni Zakon o Britanskim muzejima, koji je prošao kroz parlament 1963. godine.

Zakon sprečava muzeje u Velikoj Britaniji da prodaju ili poklanjaju predmete iz svoje kolekcije, osim u veoma ograničenim uslovima koji se odnose na stanje i upotrebu materijala. Ti uslovi još nisu ispunjeni za predloženi povratak mermera Partenona u Grčku. Zakon je ostao bez presedana.

U maju 2005. godine, sudija Visokog suda Engleske i Velsa presudio je da nacistički opljačkana umetnička dela starih majstora koja se nalaze u Britanskom muzeju ne mogu biti vraćena potomcima njihovih prvobitnih vlasnika.

- Naš stav o ovome se nije promenio. Odluke koje se odnose na brigu o zbirkama i upravljanje njima su stvar muzeja i njegovih poverenika. Skulpture Partenona su u zakonskom vlasništvu poverenika i operativno su nezavisne od vlade - dodao je Sunakov portparol, piše theartnewspaper.com.

(Telegraf.rs)