Otvaranje izložbe skulptura i slika "Golden Age" u Kući Kralja Petra, u sredu 14. decembra

Izložba će biti otvorena do 27. decembra

Foto-ilustracija: Shutterstock

Otvaranje izložbe skulptura i slika "Golden Age" Jelene Đorđević Božović i Une Novosel biće upriličeno u Kući Kralja Petra, u sredu 14. decembra u 19 časova.

Autentična simbioza dve stvaralačke energije - vajarke Jelene Božović Đorđević i slikarke Une Novosel - transponovana je kroz izložbu “Golden Age” u Kući Kralja Petra. Intimni dijalog dve vrsne umetnice zapravo je reminisencija na najplodonosnije doba srpske istorije i umetnosti i ogleda se kroz seriju Jeleninih skulptura, a nesvakidašnju paralelu ima i u Uninom radu.

Modus postavke jeste zlatno doba srpskog slikarstva, koji podrazumeva živopis Raškog stila, ali nas umetnice sopstvenim poetikama podsećaju ne samo na taj momenat, već i na vreme uspeha i procvata srpske države kroz vekove postojanja... i odjeke u sadašnjosti. Una na ovom projektu radi od 2017, a poslednjih godinu i po dana Jelena stvara sinhronizovano sa njom.

Suštinska veza između nacionalnog i savremenog. Tako bi, u nekoliko reči, mogli da sažmemo posvećenički pristup ovim temama/sponama, vajarke Jelene Božović Đorđević. Prateći istorijske tokove i negujući tradicionalni manir stvaranja i lepotu jednostavnosti u skulpturi, ona pokazuje zrelost i veštinu u ostvarivanju desetine portreta ljudi koji su na različite načine obeležili srpsku istoriju i kulturu.

Taj naturalistički pristup, akcentovane ekspresije, emocije i senzibiliteta, otkriva nam čitavu seriju skulpturalnih portreta. Svako delo je promišljeno, istaknute teksture, a nastalo od patiniranog gipsa i metala. Prenoseći energiju svojih ruku, Jelena naglašava pojedinosti lica - mimiku i izraz, podstiče interakciju posmatrača i daje novu viziju znamenitih pojedinaca.

Arhetipsko i simbolično, dramatično i lirsko - poigravanje s vidljivim, snažnog enformelističkog naglaska, u apstraktnim pikturalnim slikama velikih formata Une Novosel, otkriva nam intimni, taktilni svet umetnice, dominantnih zlatnih tonova.

Višeslojna tekstura, instiktivni gest, istraživanje odnosa doživljenog i prenešenog... samo su neke od važnih impresija svakog posmatrača. Zlatni predložak koji se prožima kroz čitav Unin opus neposredna je veza sa srednjevekovnim freskama, preneta u moderan likovni jezik. Taj patern nije klasični citat, već osobena reinterpretacija."- deo teksta iz pratećeg kataloga likovne kritičarke Maje Živanović.

Izložba će biti otvorena do 27. decembra.

(Telegraf.rs)