"Bože, što kazni ovako našu naciju?": Potresno pismo Nadežde Petrović i danas nas rasplače

Pismo je nastalo tokom bitke kod Mačkovog kamena, koju je slikarka naznačila kao najtežim trenutkom u životu.

Nadežda Petrović / Foto: Wikimedia

Na današnji dan. 12. oktobra 1873. godine, rodila se Nadežda Petrović, srpska slikarka i humanitarka. Prvu samostalnu izložbu imala je 1900. godine u Beogradu, a tri godine kasnije osnovala je sa Delfom Ivanić i Milicom Dobri  humanitarno društvo Kolo srpskih sestara.

Kada je krenuo Prvi srpski rat, pridružila se srpskoj vojci i pomagala kao bolničarka.

Kao medincinski radnik, bila je svedok velikih srpskih stradanja. Ono što ju je potreslo jeste bitka kod Mačkovog kamena, piše istorijskizabavnik.rs.

Nadežda je tim povodom napisala i potresno pismo, a sam događaj nazvala je najtežim trenutkom u životu.

"Ranjenika kao što rekoh, imali smo na 4.000 i ja mišljah poludeću od jada i čuda. Imala sam krizu nervnu tako da kada su nam bili doneli 20 oficira teško ranjenih i ja ih smestila u velikom šatoru, bejah skamenjena.

Kada otpočeh da ih pojim čajem, njihov jauk razdrobi mi srce pa padoh kraj jednog od njih na kolena sa čašom čaja u čežnji da ga pojim, ne mogući da se savladam, otpočela sam očajno plakati, tako da su me siromasi oni sami tešili, a jedan od njih milujući me rukom po rukavu, sam se gušio u suzama govoreći mi: “Hrabro, gospođice Nadežda, daće Bog, istrajaćemo, pobedićemo, osvetiće nas oni koji tamo ostadoše”.

Kroz suze jauknuh: “Gospode, zar ne vidite, izginuste svi. Bože, što kazni ovako našu naciju? Trenuci su bili doista strašni", napisala je slikarka svojoj porodici septembra 1914. godine.

Srbija je kao pobednica izašla u Prvom svetskom ratu. Nažalost, trećina stanovništa naše zemlje je stradalo, oko 1.2 miliona. Među njima i Nadežda Petrović, koja je preminula 3. aprila 1915. godine u svojoj četrdeset i drugoj godini od pegavog tifusa koji je dobila dobrovoljno negujući zaražene u valjevskoj bolnici.

Slike Nadežde Petrović:

(Telegraf.rs)