Lični predmeti kralja Petra Prvog izloženi na Oplencu

Izložbu su, povodom obeležavanja jednog veka od njegove smrti, otvorili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i član Krunskog veća Dragomir Acović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U kući kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu, u kojoj je živeo do 1915. godine, danas je otvorena izložba, koja uključuje njegove lične predmete, koji prikazuju različite periode iz kraljevog ličnog i vojnog života, a koja će za posetioce biti otvorena do kraja godine.

Izložbu su, povodom obeležavanja jednog veka od njegove smrti, otvorili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i član Krunskog veća Dragomir Acović.

Kisić Tepavčević je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da otvori izložbu posvećenu životu i radu kralja Petra Prvog.

"Ova kuća je jedinstvena, možemo da vidimo kraljevu sablju, ratne dnevnike, portrete kralja, koje su veliki umetnici slikali, kao i album sa fotografijama koje su nastale za vreme kraljeve posete Hilandaru ", rekla je Kisić.

Ona je zahvalila Zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića što će građani Srbije do kraja godine moći da posete ovu izložbu, kao i svi turisti koji su u poseti Srbiji, a koji će, kako je rekla, moći da vide koliko je bogata srpska istorija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Član Krunskog veća Dragomir Acović naveo je da su zahvaljujući Istorijskom muzeju Srbije, Vojnom i Narodnom muzeju u Nišu sakupljene stvari kralja, koje su, kako je istakao, dragocene po svojoj prirodi i svedočanstvu.

"One predstavljaju sećanje na jednog čoveka koji je čitavog života bio borac, koji je demokratiju shvatao i po njenim normama živeo", rekao je Acović.

U kući u kojoj je živeo izloženi su predmeti iz kraljevog ličnog i profesionalnog života, a koji su raspoređeni u cetirri prostorije.

U prvoj prostoriji se nalaze fotografije kralja Petra iz mladosti, pa sve do dolaska na presto. Posebna je retkost fotografija na kojoj se kralj Petar nalazi u uspravnom polozaju i sa velikom bradom, a koja simbolizuje njegovo žaljenje zbog smrti supruge, knjeginje Zorke.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U okviru izložbe nalazi se i salon kralja Petra Prvog, koji inače pripada Istorijskom muzeju Srbije, kao i čuveni kraljev portret koji je naslikao Uroš Predić.

Video: Izložba posvećena kralju Petru Prvom Karađorđeviću

(Telegraf.rs/Tanjug)