Željni umetnosti: Više hiljada ljudi prvog vikenda posetilo Galeriju Ufici

Italija je 3. juna otvorila regionalne granice posle tri meseca mera ograničenog kretanja, a istovremeno su dozvoljeni dolasci iz zemalja EU i Šengena

"Alegorija proleća", Botičeli / Foto: Unplash/Dim 7

Više od 8.000 ljudi, većinom Italijana, posetilo je Galeriju Ufici u Firenci, jedan od najstarijih i najuglednijih muzeja u svetu, prvog vikenda po otvaranju muzeja i regionalnih granica u Italiji posle tri meseca blokade zbog korona virusa, javlja reporterka Tanjuga iz Italije.

Galerija Ufici, u kojoj su izložena dela umetnika kao što su Botičeli, Ðoto, Mikelanđelo i Leonardo da Vinči, pre pandemije virusa kovid-19 imala je oko 7.000 posetilaca dnevno, dok je po otvaranju nakon tri meseca obustave rada broj posetilaca ograničen na 450 dnevno.

Foto: Tanjug/AP

Stanovnici Firence imaju jedinstvenu priliku da budu "turisti u svom gradu" i da posete muzeje bez gužve, čekanja u redovima i bez tiskanja ispred umetničkih dela.

Muzeji po otvaranju nakon blokade imaju pravila koja nalažu da je broj posetilaca ograničen, da se na ulazu ljudima meri telesna temperatura termoskenerima, obavezno je korišćenje zaštitne maske i držanje međusobne razdaljine od oko dva metra, a posetiocima je svuda na raspolaganju gel za dezinfekciju ruku, navodi dopisnica Tanjuga iz Italije.

Italija je 3. juna otvorila regionalne granice posle tri meseca mera ograničenog kretanja, a istovremeno su dozvoljeni dolasci iz zemalja EU i Šengena.

Ipak, prvi turisti su većinom Italijani, a hoteli koji su otvoreni očekuju strane turiste u julu i avgustu.

Foto: Tanjug/AP

Iz jednog od hotela koji su otvoreni u Firenci, a u kojem su ranijih godina u ovo doba godine sve sobe bile popunjene, rekli su da sada imaju goste u 10 od oko 65 soba.

Restorani i barovi u starom delu grada Firence uglavnom su prazni jer mnogi lokalci ne dolaze u taj deo grada zbog mera ograničenog saobraćaja u istorijskom delu glavnog grada Toskane, a turista, uglavnom Italijana, ima malo pošto su tek počeli da dolaze posle tri meseca blokade.

Galerija Ufici / Foto: Unplash/Matteo Lezzi

Italija je sa više od 33.000 umrlih od posledica korona virusa jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom.

Video: Ferdinand Kren najveći čačanski neimar u 19. veku: Kulturno dobro čuva se u centru grada na Moravi

(Tanjug.rs)