Autorka knjige "Naučni kuvar" potpisivala knjige Međunarodnog Sajma knjiga

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Tomić

Autorka knjige za decu i roditelje "Naučni kuvar" Zorana Kurbalija Novičić potpisivala je danas knjige na Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

Njena knjiga u izdanju Kreativnog centra, koji je ilustrovao Mladen Anđelković, zamišljena je kao zajednička aktivnost za decu i roditelje.

"'Naučni kuvar' zamišljen je kao sjajan način da se vreme upotpuni na zanimljiv ali u isto doba način koji će podstaći učenje i primenu naučnih veština, razviti fokus i kreativno razmišljanje najmlađih", navodi se u saopštenju, saopštili su organizatori.

Autorka knjige rekla je da je delo nastajalo tokom poslednjih 14 godina njenog roditeljstva.

"Igrala sam se sa decom, kojih sada ima troje, i davala im slobodu da dotaknu, prospu, omirišu, probaju. To je prednost rada u kuhinji, svi sastojci su jestivi. Deca su postala i prilično aktivna u kuhinji postavljajući pitanja poput: a zašto se led topi; a kako to da mleko moze da se pokvari; a odakle hlebu te rupice. I tako sam ja, radoznala naučnica, počela recepte da pretvaram u naučne oglede. Nije kod nas to bilo smuti pa prospi, mi smo postavljali hipoteze pa pokušavali da ih dokažemo ili opovrgnemo eksperimentima", navela je ona.

Prema njenim rečima, rezultat je uvek bio ukusan, bez obzira na to da li je hipoteza dokazana i upravo tako je nastao "Naučni kuvar".

Istakla je da se u knjizi nalaze recepti za spremanje ukusnih jela ali i uputstva za istraživanje naučnih pojava koje se lako, kroz primer, mogu sresti i objasniti u svakoj kuhinji.

Autorka je dodala da je cilj "Naučnog kuvara" da motiviše timski rad i podstakne samostalnost i samopouzdanje kod dece.

"Naučni kuvar" je ilustrovao Mladen Anđelković, a dizajnirao Dušan Pavlić, te je knjiga dobila diplomu ULUPUDS-a za likovnu opremu knjige za decu na ovogodišnjem Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

Zorana Kurbalija Novičić je naučnica, mama, istraživačica i prva dobitnica prestižne Marija Kiri stipendije u Srbiji, 2015. godine.

Ovu naučnu komunikatorku i doktorku genetike, javnost je upoznala davne 2007. godine posredstvom Festivala nauke u Beogradu, a potom i Noći istraživača.

Rođena je u Beogradu 1979. godine, gde je završila gimnaziju i doktorirala na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Sa suprugom i troje dece živi i radi u Upsali, Švedskoj.

(Kraj) avu/

(Telegraf.rs/Tanjug)