Ministri kulture Ljutkov i Selaković otvorili izložbu Mostovi umetnosti:Vevčani-Bgd

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ministar kulture i turizma Severne Makedonije Zoran Ljutkov i ministar kulture Srbije Nikole Selakovića večeras su otvoriili izložbu slika "Mostovi umetnosti: Vevčani - Beograd“ u galeriji "O3one“.

Na svečanosti pred brojnim zvanicama, Ljutkov je podsetio da su Vevčani "poznata i posebna umentička kolonija".

Prema njegovim rečima, Vevčani "spajaju umetničke ideje i nadahnuća", koji pomeraju granice, a kolonija je i "odraz izvorne makedonske likovne tradicije".

Istakavši da je Beograd odgovarajuća platforma da se šira javnost upozna sa delima vevčanskih umetnika, Ljutkov je podsetio i da se izložba organizuje u susret njihovom državnom prazniku 23. oktobra Dana makedonske revolucionarne borbe.

U svom obraćanju, Selaković je najpre pozdravio prisutne na makedonskom jeziku, zasluživši veliki aplauz, a zatim je na srpskom dodao da "izložba zbližava predivan gradić u Severnoj Makedoniji sa Beogradom i Srbijom".

Selaković se prisetio kako je pre dvadesetak godina posetio Vevčane, kada nije ni slutio kolike su veze tog kraja Severne Makedonije i Srbije, i koliko ljudi odatle danas živi u našoj zemlji.

"Mostovi postoje da bi spajali dve obale. Večerašnji mostovi spajaju mnogo više od dve obale", ocenio je Selaković.

Prema njegovim rečima, najčvršći most je bio podigao naučnik Mihailo Idvorski Pupin, koji je poreklom iz tog kraja Severne Makedonije, i do kraja života je osećao neku vrstu brige za Vevčane, Strugu i Ohrid.

Ambasador Severne Makedonije Nikola Tupančevski je rekao da je u pitanju "jedinstvena izložba koja pokazuje jezik bezvremene i univerzalne umetnost".

Tokom programa vođenog na makedonskom i engleskom jeziku, u ime organizatora izložbe Efimija Ugrinovska Kukoska je istakla da to nije običan kulturni događaj, već "predstavlja most koji se zasniva na temljima ljibavi, poštovanja i razumevanja".

"Svaka slika prenosi svoju sliku i dušu svog stvaraoca, prenosi njegova osećanja i misli", istakla je Ugrinovska Kukoska.

Predsednica Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Zorica Mitrović je prisutnima poručila da su "zajedno na mosta koji umetnošću povezuje Vevčane i Beograd".

Na "Vevčanskim skupovima“, u seocetu nadomak Ohridskog jezera, tokom 15 godina postojanja učestvovalo je više od 200 umetnika, a srpskoj javnosti su sada predstavljena dela 25 srpskih i severnomakedonskih umetnika.

Svoje radove izložili su Anica Kitanoska, Vane Kosturanov, Grigor Vaskov, Goce Božuroski, Done Miljanoski, Eftim G. Ristov, Zoran Jakimovski, Ivana Živić, Katarina Đorđević i Ljupka Glazka Vasilev.

Predstavljeni su i Milivoje Štulović, Miroljub Sretenović, Niče Vasilev, Olivera Adžić, Petar Popčev, Stavre Dimitrov, Stanko Đeorgiev, Todor Jovanovski, Tome Mišev, Trajče Blaževski i Đorđe Stanić.

Izložbu "Mostovi umetnosti: Vevčani - Beograd“ organizovali su Ministarstvo kulture i turizma Severne Makedonije, Ambasada Severne Makedonije, Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji i međunarodna likovna kolonija "Vevčanski skupovi“.

(Telegraf.rs/Tanjug)