Teatar Nikite Mihalkova gostuje 26. i 27. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu

A. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Teatar "Nikita Mihalkov Radionica '12'" gostovaće 26. i 27. oktobra sa predstavom "12" u režiji Nikite Mihalkova, najavilo je danas Narodno pozorište u Beogradu.

Predstava je postavljena po filmu "12" Mihalkova iz 2007. godine, koji je dobio specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a biće izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta, rečeno je u saopštenju.

Ruski reditelj poznat i po filmovima "Sibirski berberin", "Crne oči", "Urga" i "Varljivo sunce", u predstavi je glumac, kao i koautor teksta sa braćom Presnjakov, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, "Mihalkov tumači ulogu glavnog porotnika, dok njegovog kolegu koji pokušava da preokrene proces igra Nikolaj Burljajev, takođe ruski glumac i reditelj".

"Mihalkov u predstavi, premijerno izvedenoj 2021. godine u Boljšom teatru u Moskvi, preispituje neke od važnih životnih tema kao što su sloboda, saosećanje i sposobnost da se pomogne potpunom strancu koji je u nevolji", saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Kako je navedeno, komad postavlja pitanje šta bi trebalo učiniti kada je milost iznad zakona, a u središtu radnje je priča o 12 porotnika iz različitih slojeva društva koji vode raspravu o tome da li je Umar, 18-godišnji čečenski mladić, kriv za ubistvo svog usvojitelja, ruskog oficira.

U ulogama porotnika nastupaju i Vladimir Dolinski, Georgij Peradze, Igor Sergejev, Sergej Radčenko, Aleksandar Vedmenski, Jevgenij Dubovskoj, Anton Rom, Pavel Iljin, Vladimir Kočetkov i Sergej Stepančenko, sudski izvršitelj je Aleksandar Kižajev, a optuženi Ramiz Kjalbijev.

U sceni završnog plesa učestvuje Dečiji plesni ansambl "Amtsabz", a predstava traje 3 sata i 20 minuta i biće titlovana na srpski jezik, najavljeno je iz Narodnog pozorišta.

Kompozitor je Eduard Artemjev, scenograf Yuri Kuper, koreografiju su uradili Laša Marikhuba i Jevgenij Rajev, dizajner svetla je Andrej Abramov, za kompjutersku grafiku bio je zadužen Ilja Rjabov, dok je kostime kreirala kompanija "Bosko di ćiljeđi" (Bosco di Ciliegi).

(Telegraf.rs/Tanjug)