Otvoren Trg Nadežde Petrović u Čačku

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/Branko Lukić

Kulturno-umetničkim programom u centru Čačka, na mestu gde se od njegovog izlivanja 1955. godine nalazi spomenik Nadeždi Petrović, zvanično je otvoren trg koji je poneo ime slavne slikarke, čime je ozvaničen i kraj radova na uređenju nove pešačke zone grada na Moravi.

"Sama Ulica župana Stracimira gradila se skoro pola godine ali je bilo mnogo nepredviđenih radova, instalacija starih preko 70 godina. Sa uređenjem i gradske fontane dobili smo prelepo šetalište. U potpunosti je iz budžeta grada Čačka izdvojeno oko 134 miliona dinara za ove radove, restauraciju spomenika i postamenta. Oko 50 stabala drveća je posađeno sa obe strane šetališta. Naravno da će biti dozvoljen saobraćaj samo za interventna vozila vatrogasne službe i hitne pomoći i za dostavna vozila do sedam sati ujutru", rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Video: U Čačku otvoren Trg Nadeže Petrović

Centralna gradska ulica grada Čačka, Ulica župana Stracimira, sada rekonstruisana u novu pešačku zonu koja se nastavlja na glavni gradski trg, Trg narodnog ustanka i završava se ispred čačanske Ginazije, novootvorenim Trgom Nadežde Petrović, poslednji put je obnovljena šezdesetih godina 20. veka i to za potrebe posete predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Inače, spomenik slavnoj slikarki izvajao je Ivan Meštrović, a zanimljiv je podatak da umetnik za svoj rad nije tražio nikakvu nadoknadu, budući da je bio lični Nadeždin prijatelj i prijatelj njene porodice.

"Grad Čačak je unazad 70 godine darivao ime ove velike umetnice umetničkoj galeriji, vrtiću, ulici, a takođe imamo i živo delo, a to je 'Memorijal Nadežde Petrović' koji opstaje sve ove decenije. Nadam se da će se ovim upotpuniti omaž velikoj slikarki", rekao je Todorović i dodao da će grad i u budućnosti nastaviti da podržava i memorijal i ustanovu kulture koja nosi ime Nadežde Petrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)