Svetlana Spajić ovogodišnji dobitnik nagrade "Heroji nasleđa"

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetlana Spajić ovogodišnji dobitnik nagrade "Heroji nasleđa"

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izvođač tradicionalne muzike i pedagog Svetlana Spajić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Heroji nasleđa", objavljeno je u okviru drugog dana Evropske nedelje mogućnosti koja se održava u Evropskoj kući u Beogradu.

Dobitnika su objavili ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, konzervator i predsednica Evropa Nostre Srbije Slavica Vujović i generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija Vesna Marijanović.

Žiofre je istakao da je ovogodišnja nagrada izglasana i glasovima publike, a ne samo struke i da je zadatak odabira pobednika bio jako zahtevan.

Nagrada "Heroji nasleđa" je godišnja nagrada za lični doprinos u oblasti nasleđa koju su 2022. godine ustanovili Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije, povodom manifestacije Dani evropske baštine.

Dodeljuje se pojedincima za izuzetna dostignuća i dugoročnu posvećenost u istraživanju, dokumentovanju, konzervaciji, digitalizaciji, interpretaciji, očuvanju, upravljanju, promociji, edukaciji, zagovaranju i razvoju politika i jedinstvenih praksi zaštite i korišćenja nasleđa.

Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su konkurs u junu ove godine za godišnju nagradu "Heroji nasleđa" za 2024. godinu, na koji je prijavljeno devet kandidata.

U ovogodišnjem žiriju bili su dipl. inž. arhitekture, konzervator i predsednica Evropa Nostre Srbije i predsednica žirija Slavica Vujović, predstavnica Delegacije EU u Srbiji Sena Marić, muzeolog i heritolog, šefica Galerije SANU Katarina Živanović, muzeolog i heritolog, šefica Galerije SANU Dubravka Preradović, dobitnica nagrade "Heroji nasleđa" za 2022. godinu Stanka Čoban, dobitnica nagrade "Heroji nasleđa" za 2023. godinu Viktorija Aladzic i glumica Anita Mančić.

Manifestacija Dani evropske baštine u Srbiji ove godine traje od 12. do 30. septembra.

Dani evropske baštine širom Evrope se održavaju svake godine u septembru, a ove godine tema je "Rute, mreže i veze".

"Rute, mreže i veze" nas podsećaju na staze kojima su se kretali narodi Evrope, načine na koje smo komunicirali i povezivali se, gradeći mreže i veze, razmenjujući ideje, inovacije i umetnost, oblikujući zajednički identitet evropskih naroda, saopštila je Evropska kuća u Srbiji.

Manifestaciju Dani evropske baštine ustanovio je Savet Evrope 1985. u Francuskoj, ali se od 1999. vodi kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Saveta Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju građanima da istražuju kulturu kroz tematske događaje i otkrivaju istoriju ljudi i lokaliteta koji su doprineli oblikovanju kulture i nasleđa Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)