Himenez: Beogradska publika večeras će videti jednog od najvećeg tenora svih vremena

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Skymusic/Promo

Španski dirigent David Himenez je pre početka gala koncerta španskog tenora Hose Karerasa u pratnji Orkestra Opere Novog Sada rekao Tanjugu da će beogradska publika večeras videti jednog od najvećih tenora svih vremena.

"Sada, kada polako završava svoju karijeru mislim da je lekcija slušati njega i uživati u onome šta on radi", napomenuo je Himenez.

Himenez je rekao da su on i maestro Kareras za večeras pripremili nešto popularno, klasično i da će različita publika uživati u koncertu.

"Beogradska publika uživaće u operi, opereti, a biće tu i Napolitanskih pesama i Brodvejskih melodija", rekao je dirigent.

Prema njegovim rečima, za koncerte se priprema u zavisnosti od vrste muzike koju priprema.

"Repretoar zavisi i od orkestra i od publike, tu je dosta faktora koji utiču na izbor. Tu je i odličan Novosadski orkestar i fantastični srpski soprano Dušica Bjelić", objasnio je Himenez.

Prema njegovim rečima, biće zadovoljan ako publika odreaguje isto kao i u svetu kada se održavaju Gala koncerti poput ovog večeras.

Na pitanje kako vidi život klasične muzike u budućnosti rekao je da je klasična muzika manjinska umetnost koja mora da se radi sa velikim znanjem i vrsnim kvalitetom.

"Kad radite na taj način onda publika to razume, i to shvati, i to se vidi... Toliko je pop umetnika, ali mi nismo u toj igri. Naša igra je drugačija, poput muzeja je neretko. Poput momenta kad odeš da pogledaš dela Van Goga, Pikasa", objasnio je Himenez.

Prema njegovim rečima, deca uzrasta od četiri do osam godina su odlična publika.

"Neverovatno je videti po hiljadu dece gde isprate koncert koji traje i po sat vremena sa takvim fokusom. Oni ne izgovore ni reč tokom izvedbe. Njima se to veoma sviđa", istakao je Himenez.

Prema njegovim rečima, mlada publika prati klasičnu muziku u skladu sa današnjim vremenom.

"Takmičenje u klasičnoj muzici je sada mnogo veće nego što je pre bilo. Veće nego što je bilo i pre nekoliko decenija. Oni imaju lak pristup Internetu, filmu, igricama i stvarima koje su trenutne, oni ne pridaju puno značaja klasičnoj muzici zbog vremena koje je neophodno uložiti u pripremu, u učenje", napomenuo je Himenez.

Himenez je rekao da je teško kročiti u svet klasične muzike, ali da je sam ulazak u taj svet neverovatan.

"Klasična muzika uči mlade ljude da se bore da dobiju ono što žele i da nije sve moguće dobiti besplatno i lako", zaključio je Himenes.

(Telegraf.rs/Tanjug)