Dom omladine Beograda i Studio Centar najavljuju bogatu pozorišnu jesen za mlade

V. Đ.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Studio centar

Dom omladine Beograda i Studio Centar sa ponosom najavljuju nastavak partnerske saradnje i Pozorišnu jesen za tinejdžere, koja će započeti proslavom 18. rođendana Studija Centar 25. septembra u Velikoj sali DOB. Na ovoj svečanosti, publika će imati priliku da uživa u generacijskom muzičko-scenskom spektaklu “WALL 2.0“, inspirisanom kultnim albumom „The Wall“ grupe Pink Floyd.

Nakon izuzetno uspešnog prvog dela sezone, u okviru kojeg je izvedeno 12 predstava koje je videlo skoro 3000 učenika, do kraja godine tinejdžere, njihove roditelje, nastavnike i pedagoge očekuje Pozorišna jesen, tokom koje će na scenama Doma omladine Beograda biti izvođene neke od najpopularnijih edukativnih pozorišnih predstava Studija Centar, specijalno osmišljenih za mladu publiku.

Ova inicijativa, nastala 2017. a podignuta na viši nivo 2024. godine, u zajedničkoj organizaciji Studija Centar i Doma omladine Beograda, oličava obostrani predani višegodišnji trud na obogaćivanju kulturnog iskustva mladih i pružanju podrške njihovom intelektualnom i emocionalnom razvoju kroz umetnost. Svaku predstavu prati i diskusija na temu kojom se predstava bavila, a u razgovoru sa publikom će učestvovati autorski tim predstave i glumci.

Andrija Bojanić, direktor Doma omladine Beograda, u susret Pozorišnoj jeseni, ističe važnost kontinuiranog rada sa mladima i za mlade: „Kao ustanovi kulture grada Beograda prvenstveno namenjenoj omladini, posebno nam je važno da dodatno obogatimo programe namenjene tinejdžerima. U godini u kojoj obeležavamo veliki jubilej – 60 godina postojanja i rada, od septembra do decembra publika će moći da uživa u kvalitetnim predstavama, da analizira pojedine probleme i situacije karakteristične za taj uzrast, ali i da nešto nauči o sebi, životu i nekim važnim stvarima za društvo u celini, poput empatije ili solidarnosti, te da sazna o opasnostima koje nose poroci ili nasilje. Naš cilj je da i za nove generacije Dom omladine Beograda bude mesto na kojem će moći ne samo da prisustvuju kvalitetnim kulturnim događajima, već i da razvijaju svoje talente, osećaju podršku i pažnju, razumevanje za probleme sa kojima se suočavaju u odrastanju, ali i da nauče korisne stvari. Ovom prilikom našem dragom saradniku Nenadu Radoviću i celom njegovom timu čestitam punoletstvo Studija Centar, zahvaljujem na uspešnoj saradnji i želim još mnogo zajedničkih programa, na zadovoljstvo naše publike.“

Foto: Stanislav Milojković

Nenad Radović, direktor Studija Centar, povodom nove sezone je izjavio: „Verujem da pozorište ima moć da oblikuje svet budućih generacija. Naš edukativni pozorišni repertoar za mladu publiku osmišljen je da ih podstakne da razmišljaju o raznim temema koje se tiču njih samih, kao i da podstakne njihovu kreativnost. Iskreno se nadam da će ovi programi postati važan deo njihovih života u vremenu kada je bavljenje mladima obaveza svakog od nas. Zahvaljujući Domu omladine Beograda i direktoru Andriji Bojaniću, tokom prošle sezone obnovili smo saradnju sa ovom značajnom institucijom i na taj način omoguućili tinejdžerima veću dostupnost naših programa, koji u Domu omladine dobijaju na kvalitetu i visokoj produkciji koja je važna za celokupni doživljaj. “

Foto: Đorđe Tomić

Tokom Pozorišne jeseni za tinejdžere, biće izvedene sledeće edukativne pozorišne predstave Studija Centar:

„35 kalorija bez šećera“ (30.9. i 7.11.) – Predstava po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović koja se bavi problemom anoreksije kod mladih.

„Paviljoni“ (7.10. i 4.11.) – Predstava po tekstu Milene Marković koja obrađuje temu nasilja i odsustva empatije.

„Ovo nije bajka“ (14.10. i 25.11.) – Autorski projekat Studija Centar, zasnovan na istinitom događaju, koji se bavi vršnjačkim nasiljem.

„Je l’ imaš gram?“ (29.10.) – Predstava po motivima knjige „Pitaj Alisu: Dnevnik jedne narkomanke“, koja se bavi problemom narkomanije kod mladih.

„Kavez“ (5.11.) – Predstava inspirisana knjigom „Cveće za Aldžernona“ Danijela Kiza, koja govori o neprihvatanju dece koja su zaostala u razvoju.

„Život koji živimo“ (28.11.) – Autorski projekat Studija Centar zasnovan na bajkama H.K. Andersena „Ružno pače“ i „Devojčica sa šibicama“, koja govori o različitostima među decom i mladima.

Foto: Promo Dom Omladine Beograda/Studio centar

Ulaznice za predstave su već u prodaji, putem efinity profajne mreže i onlajn.

Pozorišna jesen za tinejdžere biće krunisana petim izdanjem ANGAŽMAN FESTA – festivala edukativnih pozorišnih predstava za mlade, koji će se održati od 2. do 4. decembra 2024. godine u Velikoj sali Doma omladine. Na festivalu će se predstaviti pet najboljih edukativnih predstava za mlade u Srbiji.

Pozivamo sve mlade, kao i one koji rade sa mladima, da nam se pridruže u ovoj jedinstvenoj prilici za edukaciju, zabavu i podizanje svesti o važnim temama kroz pozorišnu umetnost.

Foto: Promo Dom Omladine Beograda/Studio centar

(Telegraf.rs)