Dimitrije Vojnov povodom smrti Siniše Pavića: Otišao je najveći

M. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojnov je na Fejsbuku postavio opširan tekst o Paviću, u kojem je, između ostalog, naglasio da nas je "napustio nesumnjivi patrijarh srpske scenaristike"

Foto: Nikola Tomić

Od čuvenog scenariste Siniše Pavića, koji je preminuo danas u 92. godini, na društvenim mrežama se opraštaju brojni poštovaoci, a filmski scenarista Dimitirije Vojnov ocenio da je otišao najveći.

Vojnov je na Fejsbuku postavio opširan tekst o Paviću, u kojem je, između ostalog, naglasio da nas je "napustio nesumnjivi patrijarh srpske scenaristike". Prema njegovim rečima, Pavić je "iza sebe ostavio mnogo značajnih dela u raznim žanrovima, za kog se ne može osporiti da je daleko najznačajniji jugoslovenski televizijski scenarista po opusu i dometima, a o trajnoj vrednosti da ne govorimo".

"Pavić je čovek koji je pre svega status scenariste zaista doveo do onog nivoa koji imaju holivudski velikani, kakav niko nije imao pre njega, niko nije imao uporedo sa njim, a ako je dobro naučio lekcije možda će neko imati potom", naveo je Vojnov.

Ističući da mu treba zahvaliti "što je uspeo da digne posao scenariste na nivo ozbiljnog biznisa", Vojnov je napisao i da je Pavić "uspeo da u kreativnom smislu digne status scenariste na visok nivo".

"Pavićeva pisana reč se morala ozbiljno shvatati i uvažavati dosta rano, a nema sumnje da to nije bilo lako u konkurenciji raznih proznih pisaca, satiričara, drugih scenarista i u ambijentu moćnih rediteljskih i uredničkih ličnosti", poručio je Vojnov.

Prema njegovim rečima, Pavić je bio čovek koji je "i kao sudija i kao pisac razvio dar da veoma životno, logično, ubedljivo objasni činjenično stanje u nekoj situaciji i da ga verbalizuje".

Televizijski reditelj i urednik u igranom programu Radio-televizije Srbije Marko Novaković napisao da je "legendarni scenarista, neotudjivi deo istorije televizije Beograd i Radio-televizije Srbije otišao u večnost".

Pisac monografije "Siniša Pavić s.r." (2009), Žarko Jokanović je na Fejsbuku naveo da je otišao njegov "najbolji prijatelj, veliki Siniša Pavić, najznačajniji i najplodotvorniji srpski scenarista".

Jokanović je ocenio da će Pavićevo ime "zauvek zlatnim slovima biti uklesano u istoriju srpske kulture, jer je njegovo delo svevremeno, besmrtno i neprevaziđeno".

"Njegove serije i filmovi ostaće večito svedočanstvo o jednom vremenu i o ljudskim karakterima, koje je on slikao najživopisnijim bojama", napomenuo je Jokanović.

Prema njegovim rečima, "lepota i dubina onoga što je napisao zauvek će biti temelj umetnosti kojom se bavio", a večno će živeti "preko 80.000 strana teksta, ručno ispisanog na kariranom papiru i pretočenog u kultne serije i filmove".

Profesor scenografije na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu Stevan Aleksić je naglasio da je Pavić "bio maestro portretista našeg mentaliteta".

"Niko nije bolje zašao u strukturu čoveka ovih prostora, od njega - gorostasa pisane reči, koju su vrhunski glumci umeli na najverodostojniji način kazivati pred kamerama, tako da ostane za večnost, za sve naraštaje", napisao je Aleksić.

(Telegraf.rs/Tanjug)