Objavljen dnevnik Dobroslava M. Ružića ličnog sekretara kralja Petra Karađorćevića

T. U.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ružićevi memoari su duže od sto godina bili nepoznati javnosti, a zahvaljujući unuku, knjigu su objavili Adligat i Arhiv Vojvodine

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dnevnik"Uspomena na kralja Petra“ njegovog ličnog sekretara, bibliotekara i poverenika Dobroslava M. Ružića objavljen je povodom 180. godina od rođenja Petra I Karađorđevića, saopštilo je danas Udruženje Adligat.

Ružićevi memoari su duže od sto godina bili nepoznati javnosti, a zahvaljujući unuku, knjigu su objavili Adligat i Arhiv Vojvodine, navedeno je u saopštenju.

"Način na koji Ružić piše o svom vladaru i poslovima koje obavlja podjednako svedoči o ličnosti kralja Petra, na nepoznat i nov, ljudski i blizak način, ali i o samom Ružiću kojeg bi sa ponosom i spokojem za svog bibliotekara i savetnika mogli izabrati i najmoćniji kraljevi svetske istorije", ocenio je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Kako je navedeno, knjiga je puna "značajnih nepoznatih informacija, slikovitih detaljnih opisa koji oživljavaju jedno teško vreme, objašnjavaju zakulisne radnje".

"Ružić oštro kritikuje i detaljno zapisuje svaku manipulaciju političkih strana koje pokušavaju da svoje uske interese ostvare raznim zloupotrebama i manipulacijom kralja. Ružić naročito oštro kritikuje crnogorskog kralja Nikolu za kojeg je kralj Petar bio ubeđen da su ga potkupili Austrijanci", rečeno je u saopštenju.

Iz Adligata su istakli da "dnevnik pruža drugačiju sliku o tome kako je izgledalo vladati Srbijom početkom 20. veka, a čak je i najomiljeniji vladar imao svakodnevnih problema i muka".

"Otkrivamo nepoznata istorijska dokumenta, pomažemo u njihovom objavljivanju, dopunjujemo i menjamo saznanja o ključnim trenucima srpske istorije – to je san svakog direktora arhiva i ja sam počastvovan da mogu da učestvujem u objavljivanju ovako dragocene arhivske građe“, rekao je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Ružić (1854-1918) je bio bibliotekar kralja Petra I, gimnazijski profesor, književnik, senator, državni savetnik i ministar, koji je tokom Prvog svetskog rata spasao "Miroslavljevo jevanđelje".

Bio je predsednik Srpske književne zadruge i Zadužbine "Nikola Čupić", i nadzirao je izgradnju crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Iz Adligata su podsetili da je Ružićeva ćerka Vidosava bila supruga književnika Miloša Crnjanskog.

(Telegraf.rs/Tanjug)