Uskoro počinje 64. "Grožđebal": Dani vina i berbe grožđa u Vršcu

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija održaće se od 15. do 18. septembra

Foto: Shutterstock

Dani berbe grožđa, tradicionalna privredno-turistička manifestacija poznata i kao “Grožđebal”, održaće se u Vršcu od 15. do 18. septembra, saopštila je Turistička organizacija ovog grada.

Manifestacija “Grožđebal” ima dugu tradiciju i održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine.

Vršac, Foto: Telegraf

Dani berbe grožđa započinju programom u Susret Grožđebalu, na vidikovcu kod Crkvice, na Vršačkom bregu, uz Vinka Lozića. Tradicionalno se organizuje izbor za Mis berbe, subota i nedelja prepodne i popodne namenjeni su najmlađima, uz maskenbal, muzičke i plesne nastupe. Bogat, kvalitetan i raznovrstan program zadovoljiće svačiji ukus. Tu su i luna parkovi za klince, a za odrasle „Put vina“, na kom se obilaze vinski podrumi i degustiraju najukusnija vršačka vina.

Predviđene su i karnevalska povorka, bacanje grožđa iz aviona, sportski i drugi prateći sadržaji. Za posetioce će biti otvoreni i svi vinski podrumi u gradu i okolini.

Tokom Dana berbe grožđa, posebno se promovišu lokalna udruženja, prvenstveno vinara i vinogradara, koja će svoje delatnosti i proizvode predstaviti na štandovima u vinskoj ulici. Tokom održavanja "Grožđebala", "Vršački atletski klub 1926“, u saradnji sa Gradom, Turističkom organizacijom i Sportskim savezom Vršca, 17. septembra organizuje 9. “Grožđebalske ulične trke”.