Za ovu pesmu je Safet tražio saglasnost od Mirka Rondovića ili kako je Marica sačuvala devojačku čast

A. Š.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo

"Grana od bora

pala do mora,

aj, oj Marice,

mlada krčmarice,

donesi vina.

Ne mogu ti ja

doneti vina,

aj, svud je rosa

a ja sam ti bosa,

zebu mi noge.

Sazuj nanule,

obuj papuče,

aj, ako meni

dragi Bog pomogne

kupiću ti cipele.

Ne kupuj mi ti,

ne trebaju mi,

aj, imam oca

na moru trgovca,

kupiće mi on."

(narodna - obrada Aca i Mija Krnjevac)

Pesmu "Grana od bora" svojataju mnogi (Crnogorci, Sandžaklije, Bosanci, Primorci), pevaju i početnici i veterani, snimaju i šargijaši i tamburaši i narodni ansambli. Ne zna se ni ko je napisao ni ko je komponovao ni ko je prvi snimio "Granu od bora", ali se zna da je Mirko Rondović pevački ovekovečio ovu staru izvornu pesmu.

- Svestan sam da ima više verzija ove prelepe pesme. Čuo sam je još davno u Sarajevu kako se peva uz šargiju, pa sam predložio Aci i Miji Krnjevcu da je snimimo u orijentalnoj verziji. Mislim da sam je ja prvi snimio u orijentalu sa punim orkestrom - ističe narodnjački klasik Mirko Rondović.

1984. godine na LP-iju Mirka Rondovića u izdanju PGP-a našla se i pesma "Grana od bora" uz aranžman i ansambl Ace i Mije Krnjevca.

- Vodeća pesma na tom albumu bila je "Što nije moja šteta je", pesma za koju sam napisao i melodiju i stihove i od koje sam očekivao da bude moj najveći hit. Ispalo je da je izvorna pesma "Grana od bora" bila najslušanija na tom albumu i da je na neki način ugušila moju autorsku pesmu od koje sam očekivao da prođe na prvu.

Slušajući interpretacije Himza Polovine i Amire Medunjanin, "Grana od bora" je iskonska sevdalinka. S druge strane, sudeći po nekim stihovima, moglo bi se zaključiti da ova pesma ima i primorske korene.

- Mislim da Marica laže kada kaže da "ima oca na moru trgovca", i to zato da bi spasla svoju devojačku čast. O tome svedoče i mišljenja nekih etnomuzikologa.

- Marica je devojka koja ne pristaje na milostinju. Svesna je sa kavim se izazovima suočava kao devojka u jednoj patrijarhalnoj sredini, ali je svesna i svoje snage kojom savladava svakodnevna maltretiranja u krčmi.

Dve godine posle Mirka Rondovića pesmu "Grana od bora" snimio je i Safet Isović uz aranžman i ansambl Omera Pobrića i sa potpuno identičnim tekstom. Doduše, Sajo umesto reči "cipele" koristi reč "kundure".

- Da se razumemo, grana od bora je izvorna pesma i može da je snimi ko god hoće, bez ičije dozvole. A verovali ili ne, Safet je mene pitao kao kolegu da li se slažem da je i on snimi. S druge strane, neke kolege su snimale i moje autorske pesme bez ikakvog pitanja i dozvole.

Pesmu "Grana od bora" snimali su i pre Mirka Rondovića u potpuno različitim i tekstualnim i melodijskim verzijama. 1969. godine Aco Đigunović je snimio verziju sa tamburaškim sastavom "Veseli Vinkovčani" i tekstom "grana od bora pala kraj prozora". Pesma "Grana od bora" ušla je u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama".

I posle desetak vrhunskih verzija gotovo da je nepodeljemo mišljenje i kritike i muzičkih gurmana da je Mirko Rondović svojom interpretacijom nadogradio ovaj narodni biser.

- Mislim da sam u ovoj pesmi pronašao meru. A ta mera staje u ono Njegoševo "majstorsko rešeto što se zove vrijeme".

(Goran Milošević)