Ćerka Radmile Živković u crnini stigla u pozorište: Briznula u plač dok joj je Dačić izjavljivao saučešće

N. L.
M. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Marko Jovanović

Danas, 24. septembra, održava se komemoracija u čast glumice Radmile Živković, koja je preminula u 72. godini, pre četiri dana.

Ona će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, što je potvrdila njena ćerka Bojana Bambić, koja je takođe glumica.

Komemoracija se održava u njenom matičnom, Narodnom pozorištu, a među prvima je stigla njena ćerka Bojana.

U crnini, Bojana je stigla vidno utučena, a dočekao ju je upravnik pozorišta, Svetislav Bule Goncić.

Nakon komemoracija, porodica i prijatelji će se uputiti ka Novom groblju, gde će biti održano opelo koje počinje u 13:30h.

Radmila Živković rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Glumačku karijeru započela je krajem šezdesetih godina, a od tada je postala prepoznatljivo lice jugoslovenskog filma, pozorišta i televizije.

Njeni nastupi u filmovima kao što su Naivko, Sabirni centar, Mrtav 'ladan i Položajnik ostali su upamćeni kao remek-dela, dok je u televizijskim serijama osvojila srca gledalaca svojim ulogama Đilde u Srećnim ljudima, Jovanke Ljutić u Stižu dolari i nezaboravnom glavnom ulogom u seriji Ulica lipa.

Ipak, najviše će biti pamćena po ulozi tetke Doke u kultnom bioskopskom hitu Zona Zamfirova, koji je obeležio jedan od najvećih uspeha domaće kinematografije. Njeno prisustvo na sceni i ekranu, kao i sposobnost da dočara različite likove, učinili su je jednom od najvoljenijih glumica svoje generacije.

Smrt Radmile Živković veliki je gubitak za srpsku kulturu, a njen doprinos umetnosti ostaje kao neprocenjivo nasleđe za buduće generacije.

(Telegraf.rs)