Oglasio se Muzej Jugoslavije povodom Titovog odela koje je navodno nosio Adam Adaktar: "Zakon je jasan..."

J. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Objavili fotografiju uniforme, pa poručili...

Foto: Mileta Mirčetić

Vlasnik salona lepota, Adam Adaktar, na nedavno održanom Izboru za Mis Srbije pojavio se navodno u odelu Josifa Broza Tita.

Adaktarov potez izazvao je buru komentara na društvenim mrežama, a mnogi nisu poverovali da je na njemu zaista Titovo odelo.

Muzej Jugoslavije danas je na svom oficijalnom Instagram profilu podelio fotografiju odela koje je pripadalu Titu, uz poruku:

- Delimo fotografiju originalne maršalske uniforme izložene u koferu u kom ju je Tito nosio na putovanja, kako vas ne bi zbunjivale replike inspirisane našom kolekcijom - naveli su oni i dodali:

- Raduje nas da muzejski predmeti služe kao inspiracija za uobličavanje ličnog stila, ali moramo da napomenemo da Muzej Jugoslavije kao republička ustanova kulture ima jasnu politiku pozajmljivanja predmeta definisanu Zakonom o muzejskoj delatnosti, a koji predviđa pozajmljivanje predmeta na privremeno čuvanje ili izlaganje isključivo drugim muzejima, ustanovama ili pravnim licima. Predmeti u kolekcijama muzeja su kulturna dobra koja fizičko lice ne može da iznajmi, pozajmi ili zakupi - saopštili su.

(Telegraf.rs)