Miroslav Ilić o zabrani srpskih pevača u Hrvatskoj i vanbračnom sinu: "Ne bih da spominjem imena..."

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je progovorio o cajkama, a evo šta je rekao o Mirjani Antonović i Lepoj Breni

U MTS dvorani u Beogradu juče je održana konferencija za medije povodom koncerta "Moravsko predvečerje", 28. septembra u 20 časova, u znak sećanja na tekstopisca i kompozitora Obrena Pjevovića.

Da ovaj čuveni kompozitor ne ode u zaborav potrudio se njegov unuk Dušan Pjevović, koji je u saradnji sa Aleksandrom Sofronijevićem odlučio da svake godine baš u ovoj dvorani održe koncert, gde će pevati Miroslav Ilić, Radiša Urošević, Ana Bekuta i Snežana Đurišić.

Tim povodom razgovarali smo sa slavujem iz Mrčajevaca koji je obećao dobar i kvalitetan koncert i isto tako dobre pesme.

- Ekipa je stvarno dobra, ali pre svega ovde je važan sadržaj. Oni koji dođu videće da je to sadržaj neverovatan. To što je čika Obren Pjevović ostavio iza sebe, kada je u pitanju prava srpska narodna muzika, to je neverovatno. Prelepe zavičajne pesme... Siguran sam da se niko neće pokajati ko bude došao - počeo je on i  dodao da će mnoge kolege faliti.

- Fale nam neki ljudi,  Dobrivoje Topalović koji je otpevao je jednu od legendarnih čika Obrenovih pesama "Eh da mi je", Novica Negovanović, Tozovac. Ali zato ima momaka i devojaka koji to znaju, odmeniće.

Poznato je da je Miroslav sportskog duha, pa nas je zanimalo da li je ispratio jučerašnji dan i sve utakmice koje su se prenosile.

- Juče su mi pobelele oči od sporta. Prvo sam pratio borbu za treće mesto između Kanade i AMerike, pa naše košarkaše, odbojkaše, fudbal, pa gledao Novaka. Zato jedva gledam na oči. Uglavnom se ne nerviram kad gledam i kada imam neku primedbu. Ne reagujem tako burno.

Zanimalo nas je i koje pesme peva supruzi da je odobrovolji kada se naljuti. On je u svom stilu, kroz šalu rekao:

- Uopšte ne pokušavam, samo se izvučem iz kuće i pobegnem (smeh).

Leto je proveo radno, ali je i odmarao.

- Kljuckalo se nešto, nije bilo ništa preintenzivno. Što se odmora tiče, nisam išao nigde van Srbije. Ja sam kod mene u Mrčajevcima sredio porodično imanje, prilagodio nekim svojim potrebama, imam neki mali bazenčić. To mi je prijalo. Dolaze deca i unuci, oni obožavaju da dođu - kaže on.

Nedavno su srpskim pevačima Jeleni Karlueši, Aci Lukasu i Haridu Džinoviću zabranili nastup u Hrvatskoj.

- Nije to generalno zabrana. Imaš nekih lokalnih samouprava koje nisu mnogo raspoložene prema tim cajkama. Ali samo da znate da nisu svi tamo cajke. Ja ne spadam u cajke. Oni tačno znaju šta zovu cajkama. I to je za mene regularno. Ne želimo... - počeo je on, a kada smo ga pitali da li su pomenute kolege "cajke", nije želeo da komentariše.

- Ma neću da pominjem imena, ali u principu sam protiv bilo kakvih ograničavanja i zabrana. Bilo oni nama ili mi njima. Naročito ne bih voleo da to vidim u Beogradu. Beograd je uvek bio otvoren grad, ako se baviš tim zanatom, dođi i pevaj, briga me savršeno. Frka je nastala pre dva, tri meseca, a ja je doživljavam već 20 godina i nemam problem s tim. Oni kažu: "ne možeš kod mene da pevaš", "doviđenja". Evo skoro sam bio u Osijeku na Danima piva, fenomenalno veče. Bio sam i na privatnoj fešti.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome on peva u Zagrebu, ali kada mu nude bakšiš, on ga odbija. već besplatno ispunjava muzičke želje.

- Nisam od onih koji obožava takvu vrstu... Na veselju nekom ne bežim. Ali kad je koncertni nastup, ne prija mi to kad neko želi da pokaže naklonost na taj način - kaže on.

Spekulisalo se i da je pevač nedavno rekao kako mu je mesečno potrebno 3.000 evra za troškove, što je izazvalo bes javnosti.

- Ja to niti sam kad rekao... ni u ludilu. Ja sam neko ko nikad nije voleo da priča o parama. To je neko proturio i bilo je interesantno da produži priču u tom pravcu. Jako je nepristojno pričati o tome.

Uskoro će Miroslav održati veliki koncert u Beogradu, za koji se, kako kaže, ne priprema.

- Šta da se pripremam? Ako treba sutra da pevam, ja sam spreman. Šta imam posle 50 godina da se pripremam? Samo se molim Bogu da tog dana budem zdrav, da me ne opandrči neki virus. Užasno me nerviraju moje kolege i koleginice, prenemaganja "jao, pa znate, moram ono, moram ono". Izađi bre pevaj, nemoj da me za*ebavaš.

Nismo mogli da ga ne pitamo i o Lepoj Breni, ali i suđenju sa Mirjanom Antonović. On je kroz smeh rekao:

- Čučete, čućete.

Ceo intervju preslušajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)