"Kada sam poveo unuke za Peć i na izlasku iz aviona u Prištini dečaci su klekli i poljubili zemlju"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio sam u čudu kada sam shvatio, da u sebi imaju taj osećaj i ljubav prema rodnoj zemlji naše porodice.

Foto: Tihomir Simić

"Nigde, ni u jednom gradu na svetu, zvezde ne sjaje tako jako kao u gradu detinjstva", kaže Evgeny G., citirao je Bogoljub Karić u svojoj novoj objavi na Fejsbuku, u kojoj je govorio o svojoj ljubavi o Peči i Prištini.

Tamo gde čovek odraste, gde provede detinjstvo, to je nešto što nas obeleži za ceo život, oboji naše snove, to tlo izrodi nove nade, nove prilike, ukus te vode i vrućeg hleba, ostane u nama čitav život.

Ono što ponesete iz svog zavičaja, iz roditeljske kuće, sve prijatelje koje steknete još u detinjstvu, vaspitanje koje u svet ponesete je najvažniji deo vašeg bića.

Naš rodni grad Peć i Kosovo su, kako kaže Marina, naš žig, jer smo tradicionalisti i učimo naš podmladak da poštuju našu veru i našu kulturu koja je po mnogo čemu posebna u odnosu na sve druge krajeve.

Kada sam pre izvesnog vremena poveo unuke za Peć i na izlasku iz aviona u Priština dečaci su klekli i poljubili zemlju.

Bio sam u čudu kada sam shvatio, da u sebi imaju taj osećaj i ljubav prema rodnoj zemlji naše porodice.

Mi potičemo iz svešteničke porodice i nikada drugu veru nismo smatrali kamenom spoticanja nego čvrstom vezom sa ljudima drugih veroispovesti, stvaranju boljih ljudskih odnosa i dobrih uslova za suživot.

Naša porodica je multietnička tako da nikada u porodici nismo odvajali ljude ni po kom kriterijumu osim na dobre i loše.

Tako da smo to preneli na svoje potomstvo pa zato se naši unuci krste i ljube svetu srpsku zemlju, e to je naša uspešna misija stvaranja novih generacija koje baštine iste vrednosti kao i mi.

(Telegraf.rs)