45 godina pesme "Jedna reka u mom kraju": Svaki stih je misao ili slika

Prvi tiraž pesme "Jedna reka u mom kraju" (na ploči je kao naziv izvučen pretposlednji stih "Svaki dan bez tebe meni znači malo") prodat je u skromnih 50.000 primeraka.

Foto: Promo

"Jedna reka u mom kraju najdraža je meni,

kraj te reke mi smo nekad bili zagrljeni,

prebrojavam sve trenutke s tobom provedene,

malo ih je al' su oni najlepši za mene.

U pesku su tad ostala dva stopala mala

kad si za mnom po obali bosa potrčala,

sad po pesku ispisujem tvoje ime milo

i pitam se zar je prošlost što je juče bilo.

Sam odlazim pored reke i talase gledam,

vremenu bez tebe dušo da prolazi ne dam,

svaki dan bez tebe meni znači malo,

vrati mi se da delimo što je preostalo."

(Novica Negovanović - Ruždija Krupa)

Sve je u ovoj pesmi potaman i sve odiše snagom evergrina: lepršava melodija, svirka i pevanje Novice Negovanovića, slikoviti stihovi Ruždije Krupe, trajanje ispod tri minuta, promocija na PGP-ovoj manifestaciji "Hit leta 1977".

- "Jedna reka u mom kraju" trebalo je da označi moj ulazak na velika vrata u PGP, i to iz drugog pokušaja. Prvi put je to bilo početkom 70-ih, posle velikog uspeha sa mojim prvim kolima. Nedeljko Bilkić je tada bio inicijator da krenem i u pevačke vode, preporučio me čelnicima PGP-a, ali je urednik Mića Đorđević bio izričit: "Malo mu je što svira, sad hoće i da peva" - pričao je Novica Negovanović u Muzičkoj apoteci.

- Posle desetak zlatnih singlova za Jugoton, isti taj urednik Mića Đorđević pošalje mog kolegu i prijatelja Žiku Nikolića da me ubedi da pređem u PGP. Krenula je priča kako me u Jugotonu slabo reklamiraju, a da ću u PGP-u dobiti i radio i tv reklamu. Posle dužeg kolebanja prihvatim poziv i krenemo sa snimanjem, i to baš sa pesmom "Jedna reka u mom kraju".

Znalo se da Novica u Jugotonu ne prodaje ploču ispod 100.000 primeraka. Čelnici PGP-a su od velikog pojačanja očekivali makar pola miliona, a prvi tiraž pesme "Jedna reka u mom kraju" (na ploči je kao naziv izvučen pretposlednji stih "Svaki dan bez tebe meni znači malo") prodat je u skromnih 50.000 primeraka.

- Očigledno da je u toj velikoj mašineriji PGP-a nešto zatajilo. Naravno, kasnije je ta pesma prodata u ko zna koliko miliona. Sećam se, baš na samoj manifestaciji "Hit leta", sve kolege su mi čestitale na pesmi. Šaban je govorio da mi je to najbolja pesma, Vida Pavlović me pitala da li možda imam i žensku verziju pesme ...

- Ipak, od svih tih tiraža i miliona, važnije je da je pesma ušla u narod i da se već tretira kao izvorna. Snimio sam nekoliko stotina pesama, ali gde god odem "Reka" ne može da me zaobiđe. Vole je i kolege, ni sam ne znam ko je sve presnimio, naročito dok sam bio u Americi.

Doduše, i sam Novica je presnimio "Reku", i to kao poslednju na svom albumu iz 1986. za produkciju Jugodisk.

- Presnimio sam je baš uoči odlaska u Ameriku, kad sam bio na vrhuncu diskografsko-estradne karijere. U toj drugoj verziji sam malo produžio i obogatio foršpil i odsvirao je sa punijim orkestrom. Naravno, drugu verziju sam naslovio onako kako je i ušla u narod, po prvom stihu "Jedna reka u mom kraju".

Onarođenosti pesme "Jedna reka u mom kraju" svakako je doprineo i njen pisac Ruždija Krupa, autor stihova desetina Novičinih hitova.

- To je redak pesnik među tekstopiscima, profesor književnosti, mudrac, sevdalija. Čim sam prvi put otpevao "Jedna reka u mom kraju", stvorio sam samom sebi lepu sliku i znao sam da će bti večiti hit. Ruždijini stihovi se lako komponuju zato što su pevljivi i slikoviti - pričao je legendarni Nole.

(Telegraf.rs)

Teme