Pisao je i za Milančeta i za Micu Trofrtaljku: Sećanje na Mlađu Nikolića i stihove napisane na brodu

A. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Promo, Shutterstock

"Nekad si mi pričala o sreći

i životu koji divan beše,

sada želiš zauvek da odeš

jer te snovi drugome odneše.

Ako drugog voliš

ne pitaj za mene,

kad ljubavi dođe kraj

povratka nam nema znaj.

Ja za tobom tugovati neću,

neće biti ni suza na licu,

kad je tvoja ljubav lažna bila

što da srce žali nevernicu.

Od danas će biti prazno mesto

gde je nekad bila slika tvoja,

samo tuga u srcu skrivena

sećaće me da si bila moja."

(Aca Stepić - Mlađa Nikolić)

24. oktobra 2021. godine preminuo je Mladen Mlađa Nikolić, jedan od najboljih tekstopisaca narodnjačkih sentiša. Svojim srceparajućim stihovima podigao je desetine pevača i ostao u njihovoj senci.

- U vreme kada sam počinjao da snimam svoje stihove Milanče je bio poznat kao dobar harmonikaš, pa sam ga potražio da svira drugu harmoniku jednom od mojih pevača na ploči. Pronašao sam ga u restoranu "Park" u Železniku i kada sam čuo kako peva na harmonici Bucine i Šabanove pesme - smrz'o sam se! Uključio sam mali diktafon, snimio ga i odneo snimak velikom kompozitoru Aci Stepiću.

- Aca je bio oduševljen, i tako smo snimili tri pesme za Milančetove prve singlice ("Ako drugog voliš, ne pitaj za mene", "Sad kako je, tako je", "Ti ode zauvek"). Milanče je govorio da ne beše Ace Stepića i mene, možda nikad ne bi ni snimao - pričao je Mlađa Nikolić u Muzičkoj apoteci.

Mlađa Nikolić je svojim rođenjem i geografskim poreklom predodređen za pesme iz lipovičko-šumadijskog ciklusa. Skoro sve što je napisao komponovano je u ritmu dvojke.

- Rođen sam 25. januara 1949. godine u Šiljakovcu, na samom početku legendarne Ibarske magistrale. Rođen sam u blizini Buce Jovanovića, Doce Ivankovića, Radoja Barajevca, Ilije i Milije Spasojevića, Milančeta. Uz takve majstore zavoleo sam pravu narodnu pesmu i dobre pevače.

Mlađa je bio mašinac po struci, majstor unutrašnje plovidbe prve klase, što je čin u rangu kapetana palube broda.

- Plovio sam na najvećim brodovima kroz Mađarsku, Austriju, Češku, Moldaviju, Rumuniju, Bugarsku, Rusiju. 49 puta sam doplovio do Rusije! Najlepše pesme sam napisao na brodu u trenucima samoće i inspiracije.

- Sećam se, u časopisu "Čik" sam pronašao adrese pevača i kompozitora. Okuražio sam se i prvo sam otišao kod Mije Krnjevca, a kasnije i kod ostalih velikana - Buce Jovanovića, Ace Stepića, Danila Živkovića, Dragana Aleksandrića, Radoja Barajevca, Mikija Mitrovića, Pere Tanasijevića. Prvo sam počeo da pišem stihova a kasnije i melodije na moje stihove.

U diskografiji je od 1967. Snimio je oko 700 pesama, nekima je napisao prve a nekima najveće hitove: "Još me peku suze tvoje" (Ljubomir Đurović), "Uzalud te tražim, uzalud te čekam" (Zoran Kalezić), "Naše divne uspomene stare" (Žika Ivković), "Oko Niša kiša" (Usnija), "Noćas majko oboje smo budni", "Ostani pesmo i posle mene" (Šeki Turković), "Vodeničar" (Dobrivoje Topalović), "Šta sve nisam radio" (Miroslav Ilić), "Rasli smo pod istim krovom" (Raća Radojičić), "Na kapiji venac od bršljana" (Miško Pavić), "Jedna majka svom se sinu nada" (Akeksandar Stanojević), "Moj se dragi sviđa mojoj nani" (Milena i Mladen Petrović), "Kako ću suze da skrijem" (Angel Dimov), "Tebi noćas daću sve" (Milivoje Đurišić), "Ja noćas plakati neću" (Sneža Đurišić), "Svakog dana, svake noći" (Milan Babić), "Povratak iz armije" (Pera Grubić), "Srešćemo se kada se ne nadaš" (Stojan Marković), "Ide Mile putićem" (Branka Stanarčić)...

- Nekako sam se specijalizovao za pevače sa promuklim glasom, nisam preferirao grlatu gospodu. Vreme je pokazalo da je moj najveći hit ipak "Još me peku suze tvoje". Tu pesmu sam napisao 1974. godine, pesma nije ni stigla da se zavrti a Ljubo Đurović je preminuo u svojoj tridesetoj godini. Aca Stepić je na moje stihove napisao melodiju i aranžman ispred svog vremena, a ja tada nisam ni bio svestan kakav će to hit da postane. Drago mi je da je i Ljubo Đurović postao besmrtan zbog mojih stihova.

- Ponosan sam na svaku pesmu koju sam napusao, pa i na one šaljive za Micu Trofrtaljku ("Dara Nijagara", "I labavi ume da zabavi", "Hoće deda malo meda"). Ako se pesma nije svidela meni, nisam je davao ni drugome. E sad, kad pesma postane hit i kad pevač postane zvezda, onda se pesma odvoji od tekstopisca, onda i pevač i kompozitor kažu "ona moja pesma". Svaka pesma je delo više ljudi, ja sam udario temelj, kompozitor je dozidao, a pevač je udario fasadu - govorio je Mlađa Nikolić.

(Telegraf.rs)