Čija je "Momačka pesma" ili kako se Novica Negovanović ušunjao u diskografiju

J. G.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo

"Prolazi nam mladost

sve leto za letom,

mi neoženjeni

ostadosmo eto.

Varali smo cure

mi u selu svakom,

za nama su mlade

trčale sokakom.

Ne možemo više

svi nas već poznaju,

celo selo priča

ti momci varaju.

Behar nam je pao

evo već po kosi,

opet su nam drage,

đavo da ih nosi."

(narodna)

Legendarni Novica Negovanović ostavio je stotine pesama sa snagom evergrina, pesama koje odišu izvornošću i lepotom našeg zavičaja. Kpmponovao je Novica i za sebe i za stotine drugih pevača, a za Muzičku apoteku je sa posebnom emocijom govorio o Spasoju Dukiću i "Momačkoj pesmi".

- "Momačka pesma" i njen prvi pevač Spasoje Dukić veoma su zaslužni za moju karijeru. Kada sam 1966. godine pobedio u Sokobanji i postao "Prva harmonika Jugoslavije", očekivao sam da će uslediti prava bujica poziva na snimanja i veselja i da neću znati na koju ću stranu.

- Ali tek godinu dana posle pobede u Sokobanji usledio je poziv Spasoja Dukića, u to vreme jednog od najpopularnijih šumadijskih pevača, da sviram na njegovoj ploči. Zahvaljujući Spasoju Dukiću, prvi put sam se pojavio u diskografiji, uradio sam foršpil za "Momačku pesmu". Da ne beše Spasoja Dukića, možda bih još čekao na prve snimke - govorio je legendarni Nole.

Iste te 1967. godine pojavila se singl ploča dueta "Braća Petrović" u izdanju Jugotona sa vodećom pesmom "Momci varalice". Zanimljivo je da je kao tekstopisac potpisan Nikola Škrba (tekst ove pesme potpuno isti kao i u "Momačkoj pesmi"), a da je kao kompozitor potpisan Ismet Alajbegović Šerbo.

- "Momačka pesma" je na ploči potpisana kao narodna, a znam da se uveliko pevala i u Šumadiji i u Slavoniji i u Bosni. Kasnije sam saznao da neki polažu autorstvo na ovu pesmu, ali ja sve ove godine ne saznadoh ko je njen pravi kompozitor i tekstopisac - naglasio je Novica Negovanović.

Bilo kako bilo, na ploči Spasoja Dukića iz 1967. godine u izdanju produkcije Diskos vodeća pesma je bila upravo "Momačka". Na poleđini ploče pisalo je: "Peva Spasoje Dukić sa ansamblom Novice Negovanovića, Prve harmonike Jugoslavije 1966".

- Spasoje je snimao u godinama kada nije bilo producenata u studiju niti školovanih muzičkih urednjka u diskografskim kućama. Dve harmonike, gitara, bas, plus Spasoje i na "tri, četiri" kreće snimanje. U to vreme melodija je bila svetinja, a dikcija kako izleti tako i ostaje na snimku.

Spasoje Dukić (1938 - 2012) je jedan od prvih pevača koji je snimio neke od autorskih pesama Novice Negovanovića: "Bolje da se sreli nismo", "Početak je ostao iza nas daleko", "Jedina ženo života mog", "Kasno je, kasno sve". Spasoje je pevao sa puno egzotike i naive, sa veoma arhaičnom dikcijom i "zanosećim akcentom", bez puno trilera i ukrasa.

-Naročito mi je draga pesma "Bolje da se sreli nismo". Tu pesmu mnogo vole i moje kolege, a malo njih zna da je i tu pesmu prvi snimio Spasoje Dukić. Tu pesmu je presnimila i Lepa Lukić, a posle povratka iz Amerike ja je pevam sa malo izmenjenim tekstom "kamo naše puste sreće da okean nikad prešli nismo".

- "Mnogo mi je draga i pesma "Početak je ostao iza nas daleko" (na ploči potpisana sa naslovom "Opet smo se sreli"). Nažalost, to je bio i poslednji snimak Spasoja Dukića. Pesma je mnogo lepa, nije se mnogo čula, zavrtela se tek na ponekim lokalnim radio stanicama. Nosio sam se mišlju i da je presnimim.

(Goran Milošević)