Ekskluzivno! Nova knjiga pesnika Bore Vasića: "Od stada do velegrada"

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo

"Ti si knjiga pisana za mene" je jedna od nekoliko stotina snimljenih pesama iz pera i duše pesnika Bore Vasića, svedoka i stvaraoca istorije narodne muzike.

Svaka Borina pesma je životna priča, stihovana knjiga. Upravo ovih dana objavio je Bora i svoju treću knjigu "Od stada do velegrada".

- Želeo sam da ostavim trag na hartiji o velikanima i unikatima narodne muzike, da o poznatima ispričam neke nepoznate detalje, da o nepoznatim majstorima prikažem njihova dela koja žive u narodu, da ih po ljudskom dobru i umetničkoj lepoti pomenem - kaže pesnik i publicista Bora Vasić.

"Hteli su te dati bogatašu,

kao da ne znaju za ljubav našu,

da te daju, da prebrinu brigu,

ko što daju na čitanje knjigu.

Ti si knjiga pisana za mene,

napisana stranicama sreće,

sto godina drugi da te čita,

ni tada te razumeti neće.

Tvoji neće za mene da čuju,

pa pričama našu ljubav truju,

da po noći sa drugima skitam,

da za druge ja devojke pitam.

Hoće blagom dvore da ti kiti,

ne pitaju da l' ćeš srećna biti,

reci draga tvojima nek znaju

da ostaješ u mom zagrljaju."

(Bora Vasić)

- Čitaocima sam ponudio slikovite detalje, neobične i neverovatne crtice iz života naših muzičkih velikana iz vremena kada se sporije živelo i mnogo više družilo. Imao sam sreću da kao pesnik i novinar upoznam ljude koji su ostavili velika dela u umetnosti, sportu i nauci, a najviše sam interesovanja imao za ljude koji lepo pišu, govore i pevaju, koji neguju kulturu i tradiciju, što je sve ređe u ovom ubrzanom i globalističkom svetu.

Bora Vasić je dete Homolja i Stiga. Rođen je u selu Makce kod Velikog Gradišta, u rodnom kraju slavnog Carevca i stotina drugih legendi i unikata narodne muzike. Posle završene ekonomske škole i vanrednih studija stekao je ogromno iskustvo na beogradskom asfaltu i prepoznatljivo novinarsko ime. Pisao je tekstove za najčitanije listove i časopise ("Sabor", "TV Novosti", "RTV Revija", "Reč naroda") i stihove za najveće pevače i kompozitore ("Ti si knjiga pisana za mene", "Ti si kao prokleta Jerina", "Skolopili smo knjigu na stranici sreće", "Kaži im, slaži ih" "Ostavi devojko ženjenog čoveka", "Lepa Jelo vrati se u selo", "Između Homolja i Stiga sad imam hiljadu briga", "Gde ja stadoh ti produži", "Oj, svekrvo, svekrvice", "Knjiga sudbine...").

- Iza najblistavije biografije najčešće se krije upravo taj put od stada do velegrada. U trećoj godini sam polomio nos, u četvrtoj me majka ostavila, pa su brigu o meni preuzeli otac, baba, deda, tetka, maćeha. Prešao sam put od seoskog dečkića koji je svirao frulu dok je čuvao ovce, preko šnajderskog zanata i ekonomske škole, do druženja i prijateljstva sa akademicima, glumcima, novinarima, muzičkim i sportskim legendama.

Posle knjiga "Vinogradi suze liju" i "Pesma je da se peva" pred nama je i treća knjiga Bore Vasića pod nazivom "Od stada do vinograda". U pitanju je, zapravo, ničim ulepšana biografija jednog pesnika, istina jednog života prožeta zgodama i nezgodama sa stotinak znamenitih i interesantnih ljudi. Naravno, tu su i slikoviti opisi raskošnih svadbi i ostalih narodnih veselja, pa i onih najneobičnijih proslava kojima povodi nisu bili neki veseli događaji.

- Jedan bogati domaćin iz okoline Požarevca proslavio je razvod braka u luksuznom motelu na Ibarskoj magistrali. Za tu priliku je angažovao najbolju muziku koja tokom celog veselja nije znala šta u stvari svira - otkriva nam Bora bisere iz svoje najnovije knjige.

- Ljubisav Kostić iz stiškog sela Kasidol, odgajivač rasnih galopera i višegodišnji učesnik ljubičevskog višeboja, slavio je krštenje ždrebeta! Kumstvo je prihvatila Milanka Erska sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu uz prisustvo brojnih gostiju i ljubitelja konja iz ostalih ergela širom Srbije.

- A kako je to kad udari grom među svatove na veselju u Bubušincu, ispričao je Rade Bikinjac. Seća se samo da su ga polivali vinom i pivom, pucali oko glave. I tek kad se probudio, shvatio je šta ga je snašlo.

(Telegraf.rs)