Drljača se proslavio krajiškim pesmama, a najviše je voleo jednu novu sevdalinku: Biblija "Starog vuka"

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo

Pitaće se mnogi - kad je ovo Drljača snimio? Odgovor je - pre skoro pola veka, na početku diskografske karijere "Starog vuka".

Bilo je to u godinama najveće ekspanizije lepe novokomponovane muzike, kada se živelo sporije, kada se imalo vremena za stihovane ljubavne romane.

"Ne znam draga šta se sa mnom zbiva,

u trepavke tvoje spleo mi se um,

grije l' sunce žarko, sviće l' zora siva,

il' prolomi kiša kvase bijeli drum.

Sve za ljubav ja sam dao,

zar ti draga nije žao,

da l' će tvoje oči vrane

mladost moju da sahrane.

Da l' još Drina hladna kao vranac skače,

da l' joj grive bijele češlja vihor ljut,

ne znam da l' se grane u behar oblače

il' na njima mrije zadnji listak žut.

Ne znam da l' se mesec još nad gorom njiše

blistaju li zvijezde, ne znam jade moj,

ne znam da l' još živim, da l' mi duša diše,

al' znam da te ljubim, da sam samo tvoj."

(Ilija Gavrilović Džoni - Safet Kafedžić)

- Mnogo mi je draga ova pesma, tako lepa a tako malo slušana. Pesmu "Sve za ljubav ja sam dao" komponovao je veliki majstor i pedagog Ilija Gavrilović Džoni, a stihove je napisao čuveni sevdalija Safet Kafedžić. Uvek se naježim kad pročitam te stihove, a kamoli kad ih zapevam - pričao je Drljača u Muzičkoj apoteci.

- S ponosom mogu da kažem da sam snimio pesmu sa rečima kao iz Biblije. Dok je pevam, zamišljam jednog zaljubljenog momka koji je izgubio predstavu o prostoru i vremenu. Da nisam ništa pročitao, ova pesma bi me naterala da počnem da pišem poeziju.

Pesma "Sve za ljubav ja sam dao" snimljena je na Drljačinom singlu iz 1971. godine. Bila je na "B" strani ploče, u senci namenskog megahita "moram da joj kažem jer ne mogu kriti da će ona moja verenica biti".

- "Verenica" je pukla u celoj Jugi. To je moj najveći kantautorski hit, posvećen jednoj dražesnoj koleginici koja je bila lepa kao Klaudija Kardinale. Nisam siguran da li je koleginica ikada saznala da je moja "Verenica" baš njoj posvećena.

"Sve za ljubav ja sam dao" donela je Drljači i prvi značajan festivalski uspeh - prvu nagradu stručnog žirija na festivalu "Sabor" 1971. godine.

- Nije mala stvar kada ti kolege čestitaju, bez trunke sujete, i Lepa i Nedžad i Bilkić. Žao mi je što se ova pesma našla na istoj ploči sa čuvenom namenskom pesmom "Verenicom". Ne mogu da prežalim što se ovako lepa pema tako malo sluša. Ne pamtim kada sam je zapevao uživo.

Bora Drljača je napustio ovaj svet u dubokom razočaranju što pesme poput "Sve za ljubav ja sam dao" više nema ko da sluša.

- Čim sam počeo da snimam ploče, pitao sam se da li će se moje pesme svideti autoritetima poput Branka Ćopića i Duška Radovića. Kada sam slavnom zemljaku pokazao stihove pesme "Sve za ljubav ja sam dao", Branko Ćopić je uz blaženi smešak primetio: "Zemljače, lepše ni ja ne bih napisao."

- Na moju žalost, nema više takvih pesnika koji su bili ne samo moji tekstopisci nego i recenzenti. Današnja omladina traži nešto bombastično, nešto što tera na skakanje i nemir, hoće samo ono što udara na prvu - primetio je Bora Drljača.