Nedeljko Bilkić i komplimenti koji se pamte: "Joj, što te Kosavka ne obliznu pa da i meni jedan zapadne"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilkić je prvi dobitnik priznanja "Zlatni mikrofon", višestruki pobednik "Ilidže" i "Sabora", miljenik i publike i kritike

Foto: Promo

"Tebi majko misli lete

preko polja i planina,

izdaleka primi pozdrav

od jedinog tvoga sina.

Daleko sam majko sada,

daljina nas razdvojila,

da li ću te ikad više

ja videti majko mila.

Zaboravit' nikad neću

tvoje oči blage, mile

i ručice majko tvoje

koje su me othranile."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Nikola Škrba)

Mnogi ne veruju da je "Tebi majko misli lete" Bilkićev prvenac" i da je tu pesnu snimio i pre Safeta i pre Tozovca i pre Mehe i ostalh starijih kolega.

- Kada sam je snimio sa svojih dvadesetak godina, bio sam nova nada PGP-a. Pevajući ovu pesmu, gledao sam moju majku Kosavku koja je izvela na put nas šestoro dece. Imao sam petnaest dana kada su mi ustaše ubile oca, tako da sam i kroz ovu i kroz desetine drugih pesama našao način da se zahvalim mojoj majci - priča Nedeljko Bilkić za Muzičku apoteku.

- I tadašnja država našla je način da pomogne deci samohranih majki. Dobio sam vojnu stipendiju, završio Mašinski fakultet i, umesto da konstruišem mašine, evo već šest decenija stvaram i pevam lepe narodne pesme. Pesme su moja duša i moje srce i svakome bih preporučio da radi ono što voli da se ne bi mučio u životu. I onaj ko se muči sa mašinom i onaj ko se muči sa pesmom neće imati uspeha.

Već posle prvih snimljenih pesama, prvih Bilkićevih festivla i koncerata, pojaviše se naslovi u čast "novog Safeta". U stvari, Neđo se približio Safetu još u "Safetovoj eri", razbijajući kliše "takav se više ne rađa".

- Tek što sam počeo da snimam, bio sam gost na Safetovom solističkom koncertu u Domu sindikata. Posle nastupa na druženju ispred sale, Safet je u razgovoru sa kolegama primetio: "Ovaj mali će biti popularan kao Zaim Imamović. Samo, trebalo bi da školuje glas, a ja sam spreman da pomognem sa milion dinara."

- Potrčao sam da se uverim da li sam ja taj mali o kome Safet priča. Safetova ponuda nije ostavila ravnodušnim ni mene ni mog brata od tetke Predraga Kojdića Kojdu, inače vrhunskog tekstopisca. Pošto si u to vreme mogao dve fiće da kupiš za milion dinara, moj brat Kojda je samouvereno rekao Safetu: "Sajo, te tvoje reči vrede više od tog miliona. Mi imamo pare, Neđo će ići na solo pevanje i solfeđo."

Posle četiri godine vežbanja kod Anite Mezetove, prvakimje Beogradske opere, mogao je Neđo i celu strofu da otpeva u jednom dahu.

- Pevao sam u Njujorku sa jednim guslarom sa Cetinja. On me slušao, slušao, pa prosuo opservaciju: "Nedeljko jadan, ima još dobrih pevača, ali nijedan ne zna upravljati glasom kao ti. Drugima pobegne."

- Nikad neću zaboraviti i nastup u Odžaku, inače rodnom mestu Meha Puzića. Posle koncerta priđe mi jedna dama sa molbom da me ukrade na jedan minut. Još mi odzvanja njen šapat: "Hvala Vam što ste došli da Vaš božji dar podelite sa nama."

Bilkić je prvi dobitnik priznanja "Zlatni mikrofon", višestruki pobednik "Ilidže" i "Sabora", miljenik i publike i kritike.

- Sećam se i opservacija operskog pevača Miroslava Čonkića (pisca legendarne pesme "Krčma u planini"). Malo se narakijao, pa počeo da analizira šta izbija iz glasa najpopularnijih pevača narodne muzike: "Iz Safetovog glasa izbija zdravlje, iz Nedeljkovog dobrota, iz Lepinog seks, a iz Kvakinog droga."

- Pevao sam na jednoj zavičajnoj zabavi za zemljake iz Bugojna, Kupresa, Livna, Duvna , Glamoča. Kad sam baš onako žestoko zakucao nekoliko moiih hitova, jedan zema ustade i uskliknu: "Joj, što te Kosavka ne obliznu pa da i meni jedan zapadne!"

(Goran Milošević)