Kako je živnula jedna sporohodna pesma: Mnogi je vole, a ne znaju ni kako se zove ni ko je peva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesma "Jedno drugom ljubav dajmo" snima se i u 21. veku

Foto: Promo

"Ne pitam te moja mila

da l' si čija ljubav bila,

al' ne pitaj ni ti mene

koje mlade ljubih žene.

Nek' sećanju nema traga,

slušaj svoga srca glas,

prošlost naša moja draga

ostala je iza nas.

Nije važno moja vilo

šta je nekad davno bilo,

sve što minu neka spava

pod pepelom zaborava.

Jedno drugom ljubav dajmo,

uspomene zakopajmo,

nek' prolaze naši dani

suncem sreće obasjani."

(Radojka Živković - Safet Kafedžić)

Muzički gurmani kažu - to je ta pesma, ne znamo ni kako se zove ni ko je peva, a mnogo je lepa. U pitanju je pesma "Jedno drugom ljubav dajmo" koju je 1972. godine na singlu "Beograddiska" prvi snimio Aleksandar Aca Trandafilović.

- Snimio sam mnogo festivalskih pesama, ali prvi put mi se desilo da baš sa ovom pesmom osvojim pobedu i to sa drugim mestom!? Naime, žiri nije mogao da se dogovori oko prvog mesta, tako da prva nagrada nije ni dodeljena - pričao je Aca Trandafilović (1930 - 1986).

- Tu pesmu sam pevao na festivalu "Beogradski sabor" 1972. godine. Pesma je pripala meni zato što se Radojka Živković nije dogovorila sa Nedžadom. Iskreno, nije mi se dopala. Učinila mi se prespora, mlaka, pa je još iz teksta izvučen naslov iz treće strofe.

Samo dve godine kasnije, nezadovoljan ćutanjem pesme, Aca Trandafilović je presnimio "Jedno drugom ljubav dajmo" sa ansamblom Miodraga Jašarevića i objavio na svom LP-iju za RTV Ljubljana. Nažalost, Aca Trandafilović nije dočekao vaskrsnuće ove divne pesme.

Pesma "Jedno drugom ljubav dajmo" (poznatija po nazivu "Ne pitam te moja mila" i "Nek' sećanju nema traga") bila je kao skrojena za Nedžada (u to vreme udarnog pevača Radojke Živković). Nedžad je pevao baš onako kako je Radojka svirala - umilno, pitko, sa merom i merakom.

- Iz poštovanja prema Radojki, posle svih ovih naših belaja, presnimio sam pesmu "Ne pitam te moja mila". Osetio sam potrebu da je snimim u njenom aranžmanu, onako kako je i bila meni namenjena. Kad sam je snimio, pozvao sam Radojku i pustio da je čuje na telefonu. Čuo sam samo njen uzdah i komentar: "Nedžade, oduvek si bio onaj pravi."

- Radojka i Tine su ne samo moji kompozitori i kolege sa scene nego i moji muzički roditelji. Pored njihova dva sina, Slobodana i Zorana, ja sam imao status trećeg deteta. I baš u godinama sveopšteg ubrzanja i buke sve češće se vraćam tim Radojkinim laganicama - pričao je Nedžad u Muzičkoj apoteci.

Pesma "Jedno drugom ljubav dajmo" snima se i u 21. veku. Baš na stotu godišnjicu rođenja Radojke Živković pesmu je snimio i "šabački Tozovac" Zoran Danilović Krpica uz orkestar Ljubiše Pavkovića.

(Goran Milošević)