Rade Petrović i Mića Stojanović o pesmi "Običan svirač" : Ko je bio pijanac, a ko svirač na njenoj svadbi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tako je Rade Petrović odbio pesme Novice Uroševića i u istom momentu se setio da ima zakazano snimanje sa Mićom Stojanovićem.

Foto: Promo

"Treba razum, kćeri, ljubav da nadjača,

da ne odeš za tog običnog svirača.

Majka joj je tako često govorila,

a njega pozovi na svadbu da svira.

Bol rastanka neću i ne mogu skriti

jer mogla je onda moja svadba biti.

Sećaću se uvek na to prošlo leto

i na njeno davno venčanje prokleto.

Videh je u belom, ne beše mi lako,

ona se udaje, a ja bih zaplak'o.

Sa pesmom sam nekom svoje suze skrio,

na svadbi sam njenoj samo svirač bio.

Čujem da je sada ostavljena, sama,

da još pamti ljubav prošlu među nama.

Ako možda ima nade za nas dvoje,

za nju moja vrata otvorena stoje."

(Mlilutin Mića Stojanović)

Sve je u ovoj pesmi meraklijsko i nežureće: i melodija Miće Stojanovića i svirka ansambla Zorana Pejkovića i pevanje Radeta Petrovića. Četiri strofe, bez refrena, šesnaest stihova u dvanaestercu, upakovao je Mića Stojanović u nežureću meraklijsku dvojčicu u trajanju od skoro pet munuta. "Za nju moja vrata otvorena stoje" ne učestvuje u trci za lajkove, a ima snagu evergrina i samo čeka da vaskrene kao i mnoge druge pesme od pre 40-ak godina.

- Sećam se kao da je juče bilo. Mića Stojanović me pozvao da snimim jednu pesmu na njegovom autorskom albumu "Susret zvezda". Prihvatio sam sa oduševljenjem, a bio sam uveliko u pregovorima sa Novicom Uroševićem oko izbora pesama za moj novi album - priča narodnjački klasik Rade Petrović.

- Posle natezanja sa Novicom u jednoj kafani u Požarevcu, posle roštilja i pića, dobio sam "redak" komplimenet od najtiražnijeg hitmejkera: "Ti si jedini pevač koji je odbio da snimi moje pesme."

Tako je Rade Petrović odbio pesme Novice Uroševića i u istom momentu se setio da ima zakazano snimanje sa Mićom Stojanovićem.

- Kad sam došao u čuvenu "Peticu", Mića je već počeo da traži zamenu. Na moju sreću, nije primetio da sam "pod gasom", požurio je samo još jednom da mi pokaže pesmu. Bukvalno sam uleteo u studio i otpevao je iz cuga uz maestralnog Zorana Pejkovića i njegov ansambl.

- Sa ove istorijske distance, pesma mi je sve lepša i lepša. A tek da sam bio sto posto trezan - bila bi najlepša.

Gotovo svaka pesma Miće Stojanovića je filmski isečak iz njegovog burnog života. Tako je nastala i pesma "Za nju moja vrata otvorena stoje" (poznata i po naslovu "Običan svirač") koja je snimljena 1982. godine na autorskom albumu Miće Stojanovića "Susret zvezda".

- Imao sam jednu devojku koja me mnogo volela, a ja to nisam znao. Kad se udala, pozvala me na svadbu, da sviram harmoniku kao specijalni gost u jednom gradu u Istočnoj Srbiji. U stvari, ja sam bio taj "običan svirač" iz pesme.

- Svadba teče, a mlada tužna stoji kraj kapije. Pošaljem svoga prijatelja, muzičara Žiku Radenkovića Čiviju, da je pita zašto je tužna. Vidim nešto pričaju i gledaju u mene. Žika dođe i prenese mi šta mu je mlada šapnula na uvce: "Bila bih i ja vesela da mi je Mića Stojanović mladoženja."

(Goran Milošević)