Od drumske pevačice do megazvezde, od Davorike do Trofrtaljke: Tri godine od smrti Mice Ostojić

Vreme čitanja: oko 4 min.

- Škola me nikad nije zanimala, samo muzika - pričala je Mica

Foto: Promo

"Ja sam slatka, suknjica mi kratka,

svi mi kažu da sam trofrtaljka.

Svi se digli sa stolice,

pa mi glede u nogice,

nosim suknju tri frtalja,

drukčije ne valja.

Nije važno kako mene zovu,

važno mi je da mi daju lovu.

Suknja kratka, uska, molovana,

zbog mene je prepuna kafana.

Sve pevaljke nose troftaljke,

uzimaju dinare i marke."

(Andrija i Toma Bajić)

Ova pesma je samo jedna od stotinak pesama iz opusa Milice Mice Ostojić, možda i najviše autobiografska. Mica je bila, i to nije krila, drumska pevačica sa milionskim tiražima ploča sa pesmama za razbibrigu.

- Moj otac je kupio harmoniku mom bratu Draganu, ne sluteći kakav se dar za muziku u meni krije. Ja sam, onako samouka, veoma brzo naučila "Čoban tera ovčice" i "Ide Tito preko Romanije". Otac nije hteo ni da čuje da me da u muzikante, govorio je: "Ne dam ćerku u mangupe" - pričala je Mica Ostojić (1940 - 2020).

- Škola me nikad nije zanimala, samo muzika. U Ljubiću "Kod Radiše" prvi put sam u kafani zapevala jednu novokomponovanu pesmu "Kad se moje malo vreteno okrene" iz repertoara moje koleginice Side Marković. Nastavila sam da upijam nove pesme, gazde su dolazile da me mole da pevam kod njih. Bila sam na teškim mukama: s jedne strane moja velika ljubav prema pesmi, a s druge strane nerazumevanje moje braće i familije. Srećom, moj muž Rade je bio tolerantan. Znao je da me stavi na bicikl, doveze do kafane, a onda produži do svog posla u fabrici hartije.

U diskografiju je zakoračila 1968. godine singlom i vodećom pesmom "Davorike dajke" koja će joj preko noći promeniti život. Tako je jedna dobra kafanska pevačica postala prva zvezda produkcije Diskos.

- Zbog te pesme sam i ja postala Davorika. Ta pesma mi je promenila život, a ploča je, čula sam, prodata u 400.000 primeraka. Ljudi su prvo čekali u redu da kupe moju ploču, pa tek onda po hleb i namirnice. U vreme najveće popularnosti dobila sam ponudu da se slikam u bikiniju za naslovnu stranu. Nisam prihvatila, iako je moj muž govorio da bi se i on skinuo za te pare.

- "Davorika" se pevala mnogo pre nego što sam je ja snimila na ploči, uostalom i potpisana je kao narodna. Čula sam da je pesma posvećena nekoj pevačici Riki i da se nekad pevalo "Davaj Riki, daj, daj". I ja sam nosila kratku suknju, ali se nisam skidala gola da bih bila popularna. Imala sam svoju šnajderku, ništa nisam kupovala iz butika i svaki dan sam dolazila u drugoj haljini.

Od 1968. do 1990. snimila je Mica sedam singlova i šest albuma (i ko zna koliko koktela i piratskih izdanja) sa desetinama pesama za razbibrigu: "Davorike dajke", "Uteraj mi kola u garažu", "Dara Nijagara", "Moja roba, moj dućan", "Sela mala na putić", "Trofrtaljka", "Gle, ribara muka muči", "Rđavome kupcu i dlake smetaju", "Predem vunu i kučinu", "Drž' se ćerko tvrdog kursa", "I labavi ume da zabavi", "Ala volim dobru kuru"... Na prve četiri singlice potpisivana je kao Milica Mica Ostojić, a od 1972. godine postaje Mica Trofrtaljka.

- Toma i ja smo estradni kumovi Mice Trofrtaljke, mi smo autori Micinog umetničkog imena, mi smo promovisali njen brend. Mica je jedna vanserijska osoba, a tako jednostavna i prostodušna. Postala je i veoma popularna, i u muzici i na filmu. Kad je postala i filmska zvezda, postala je mnogo popularnija i od svojih kumova - kaže legendarni Andrija Bajić, Micin estradni kum.

- I danas se ne odričem ni Trofrtaljke ni naših parodija. Ako su te pesme imale milionsku slušanost i zlatne tiraže, ako je jednom značajnom delu naroda bilo veselo i zabavno uz nas, zašto bi se odricali sami sebe. Mica je svojim pesmicama za razbibrigu donosila radost i veslelje. Uostalom, zašto bi samo kukali.

Pesme Mice Trofrtaljke potpisuju najveći kompozitori, tekstopisci, aranžeri, šefovi ansambala: Dragan Aleksić, Dragan Aleksandrić, Tomica Miljić, Zoran Vlajić, Braća Bajić, Mladen Nikolić, Novak Bojić... U početku su se neki od tih autora potpisivali pseudonimom ("Dva Valjevca", "Čaga Jeremija", "Veselica"), a kad je Mica postala megazvezda utrkivali su se da dokažu svoje autorstvo.

- Svaka pesma u svoje vreme, pa i parodija i pesma za razbibrigu. Da se razumemo, i danas ima još više tema za ismevanje i parodije. U Micino i naše vreme to je bilo slatko i izazovno, nije bilo interneta, ovoliko medija i sveopšte halabuke. Danas svako može da laje koliko mu volja, bez ikakvih sankcija i obaveze prema istini. Ovim današnjim ne trebaju parodije Mice Trofrtaljke i Braće Bajić. Oni su parodija sami za sebe - ističe Andrija Bajić.

Legendarna Mica Ostojić preminula je 7. marta 2020. Sahranjena je u svojim Milićevcima kod Čačka.

(Goran Milošević)