Pesme sa "Ilidže '80": Žiri i publika za Mitra, a vreme za "Topla zima, plava žena"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Kad sam se prethodne godine pojavio kao debitant na "Ilidži", ni slutio nisam da će me publika pet puta vraćati na binu i to sa pesmom "Poslednja stranica" koja traje duže od pet minuta. Sledeće godine sam se pojavio sa pesmom "Umreću bez tebe nevero moja", još dužom i zahtevnijom", kaže legendarni Mitar Mirić.

Pesma "Umreću bez tebe nevero moja" bespovratno je vinula Mitra Mirića u estradnu orbitu. U šest decenija dugoj istoriji Ilidžanskog festivala retki su pevači koji su ostvarili dve uzastopne apsolutne pobede.

"Ti živiš bez mene, ja živiim bez tebe,

dani su nam postali sumorni i teži.

Potrebna si meni, možda i ja tebi,

ljubav kao mladost godinama beži.

Umreću bez tebe, nevero moja,

jer rastanak boli sve jače i jače,

ti zanaš šta si učinila meni,

nesrećan sam čovek što zbog tebe plače.

onem u hladnu postelju belu,zašto te nema,

koga da pitam,hoću da sanjam najlepše snove,

po našoj prošlosti noćas da skitam.

Još umire mladost na prozoru mome,

čini mi se noćas k'o da vetar plače,

al' ako se vratiš pogaziću ponos

i sve što je bilo od nas dvoje jače."

(Rade Vučković)

- Kad sam se prethodne godine pojavio kao debitant na "Ilidži", ni slutio nisam da će me publika pet puta vraćati na binu i to sa pesmom "Poslednja stranica" koja traje duže od pet minuta. Sledeće godine sam se pojavio sa pesmom "Umreću bez tebe nevero moja", još dužom i zahtevnijom - kaže legendarni Mitar Mirić.

- Pokazalo se da žiri i publika vole ove zahtevne pesme, a bogami i pevače od "avaza". Opet sam odneo apsolutnu pobedu, prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike. Ova pobeda mi je otvorila sva estradna vrata, omogućila saradnju i sa Radetom Vučkovićem. Tako sam i ja roden na "Ilidži", baš kao i moji uzori Nedeljko Bilkić i Slobodan Lalić.

Tek otvorna sarajevska produkcija "Sarajevodisk" nastupila je u veoma jakom sastavu: "Topla zima, plava žena" (Sejo Pitić), "Mala, mala, iz Novog Pazara" (Mile Kitić - druga nagrada publike i druga nagrada stručnog žirija), "Momak smeđe kose" (Snježana Komar).

- Premda sam dete mahale i čovek od sevdaha, proslavila me pesma koja nije u tom fahu. Mislim da su i publika i žiri bili zatečeni pesmom "Topla zima, plava žena". To se tad smatralo "lakim notama", baš kao i pesma "Hej, najdraža ljubavi" iz druge polufinalne večeri i sa druge strane ploče.

- Eto, nisam pobedio na "Ilidži", a proslavila me pesma sa "Ilidže". Pevao ili ne pevao, pobedio ili ne pobedio, ja sam stekao ime na našem najvećem festivalu. To je važilo za sve pevače u bivšoj Jugi: ako si pevao na "Iliidži", postao si popularan - govorio je bard sevdaha Sejo Pitić na obeležavanju godišnjice "Ilidže".

PGP je nastupio u izuzetno jakom sastavu. Marinko Rokvić je posle pesama "Momak veseljak" i "Zanela me svetla velikoga grada" sa "Ilidže" '77. i '78, nastupio sa pesmom "Snegovi beli opet veju" koja ga je vinula u top 10 pevača narodne muzike. I Zoran Jovanović je ostvario svoj prvi nastup na "Ilidži" s Vukasovom pesmom "Živeću ja i bez tebe". Bora Drljača je nastupio sa svojom autorskom pesmom "Prijo moja kako ćemo" i zacario u željama i čestitkama slušalaca. Gordana Lazarević je pevala Zaharovu pesmu "Došlo doba da se ljubav proba", a Ljiljana Jovanović Likana je nastupila kao debitant PGP-a sa Graićevom pesmom "A mogli smo srećni biti".

Diskosove pevače predvodio je Era Ojdanić (treći uzastopni nastup na "Ilidži") sa pesmom Radeta Vučkovića "Najdraža slika" u spomen i čast tek preminulog Josipa Broza Tita. Diskos je i ove godine izbacio nekoliko debitanata sa veoma zapaženim pesmama: "Hiljadu poljubaca šaljem ti draga" (Kemal Malovčić), "Ti si moja ljubav i stara i nova" (Zorica Grba), "Za vas dvije mjesta nema" (Mustafa Jukić).

Jugoton su predsatvljale Merima Njegomir sa Zaharovom pesmom "Uspomena još si samo" i Nada Obrić sa pesmom "Pusti me na miru da svoj zivot živim".

Ovo je bila poslednja takmičarska "Ilidža" na kojoj su izvođači nastupili sa po dve pesme. Čak i neke pesme sa "B" strane ostale su za sva vremena: "Hej, najdraža ljubavi", "Dobra stara Baščaršijo", "Jesenja pesma"... Sve izvođače su pratili ansambli Branimira Đokića, Dragana Aleksandrića i Miće Radovanovića. Po svemu viđenom ovo je jedna od poslednjih "Ilidža" sa koje je ostalo makar desetak pesama za sva vremena.

(Goran Milošević)