Ovo je mnogo više od popularne balade, ovo je muzički spomenik: Tragična pozadina pesme "Svatovi"

Veličina ove pesme nije samo u melodiji

Foto: Promo, ATA Images

Ako je tuga plemenita emocija, onda je ovo jedna od najplemenitijih narodnih baladica svih vremena. Veličina ove pesme nije samo u melodiji maestra Dragana Aleksandrića, u stihovima Zorana Matića, u emotivnom donošenju Vesne Zmijanac, u desetinama miliona pregleda na Jutjubu, već i u tragičnom događaju koji je poslužio kao inspiracija ove baladice.

"Rastaju se drumovi,

dele polje na dvoje,

sastaju se dušmani,

hoće da nas razdvoje.

Čiji ono svatovi

bez muzike poljem hode?

Čiji ono svatovi

uplakani kolo vode?

Čiji ono sviračimesto

pesme tugu poje?

Čiji ono svirači mesto

para suze broje?

Sudbina nam sudila,

mi smo sami ostali,

nisam te ni ljubila,

a već smo se rastali."

(Dragan Aleksandrić - Zoran Matić)

- Kad god se pomene ta pesma i njena pozadina, udahnem malo više vazduha. Moja prijateljica Biljana, zaposlena u Gradskoj bolnici, zakazala je venčanje i pozvala me na veselje. Nedelju dana pre svog venčanja otputovala je na veselje kod kumova u Crnu Goru. U povratku iz Crne Gore Biljana i njen verenik su poginuli u saobraćajnoj nesreći, pa smo umesto na svadbu otišli na sahranu - priča hitmejker i tekstopisac "Svatova" Zoran Matić.

- Tragedija moje prijateljice i sama sahrana ostavili su na mene veći utisak od svih drugih inspiracija. Nekoliko dana posle sahrane napisao sam pesmu "Svatovi", kao večni muzički spomenik mojoj prijateljici.

1990. godine u izdanju produkcije "Komuna" pojavio se album Vesne Zmijanac sa pesmom i instrumentalom "Svatovi".

- U dogovoru sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem izbor je pao na Vesnu Zmijanac. Jednostavno, Vesni se tada verovalo, i kad peva ritmične pesme i kad peva ovako tužne balade.

- Za vreme snimanja Vesna Zmijanac nije znala poentu i pozadinu ove pesme. Cela ekipa sa orekstrom Dragana Aleksandrića bila je oduševljena pesmom, a takođe nije imala pojma šta je pesmi prethodilo.

"Svatovi" doživljavaju svoje vaskrsnuće i u 21. veku. Pesmu presnimavaju i Vesnine koleginice, a u međuvremenu je i Vesna saznala za tragediju koja je prethodila pesmi.

- Tužnu priču su tada znali samo meni najbliži, iz prostog razloga što nisam hteo da bilo ko pomisli da sam hteo da komercijlizujem ovakvu tragediju - ističe hitmejker Zoran Matić.

Pesma "Svatovi" je sve slušanija i u obradama Marije Šerifović, Aleksandre Đuranović, Slađe Alegro i učesnika serijala "Nikad nije kasno".

(Goran Milošević)