A sad nešto gospodsko i svevremensko: "Ima dana" - pesma Šibenčana

- Dušanka Kalanj mi je rekla da je pesma "Ima dana" stara šibenska pesma, a ta originalna melodija je nešto drugačija od ove popularne. Sličnu priču sam čuo i od ostalih poznatih Šibenčana - Arsena Dedića, Miše Kovača, Luke Ježine, Zdravka Mrvića

Foto: Promo

- Pesmu "Ima dana" prvi put sam čuo od Dušanke Kalanj, poznate spikerke Televizije Beograd, na susretu Šibenčana koji žive u Beogradu. Fešta se održavala sve do 1987. godine u organizaciji Kluba Šibenčana u Beogradu u poznatim hotelima "Metropol", "Mažestik", "Jugoslavija" - pričao je legendarni Mile Bogdanović u radio izdanju Muzičke apoteke.

"Ima dana kada ne znam šta da radim,

jer ta pesma meni stvara bol.

Ja te volim tako silno, da umirem,

ja te volim, ali ne znam što.

Ima noći kada ne mogu da spavam,

zbog ljubavi što mi stvara bol.

Gde da lutam, tebe gde da tražim,

gde utehu bolu da dam.

Ako greh je u životu ljubit' strasno,

i klečeći molim za oproštaj.

Vrati meni slike, pisma što ti dadoh,

vrati meni život moj."

(narodna)

- Dušanka Kalanj mi je rekla da je pesma "Ima dana" stara šibenska pesma, a ta originalna melodija je nešto drugačija od ove popularne. Sličnu priču sam čuo i od ostalih poznatih Šibenčana - Arsena Dedića, Miše Kovača, Luke Ježine, Zdravka Mrvića.

Mile Bogdanović je snimio "Ima dana" na singlu PGP-a iz 1968. godine uz ansambl Dušana Radetića.

- Otpevao sam je onako kako sam je zapamtio kad sam je prvi put čuo, sa svojim ukrasima i intonacijom. Snimio sam je sa vrhunskim muzičarima iz ansambla (Dušan Radetić, Rade Jašarević, Boki Milošević, Vojkan Đonović, Mića Đorđević).

- Na toj ploči su još tri moje pesme: "Za tobom moje srce žudi", "Za jedan časak radosti", "Bela ružo". Ova ploča je bila moja prva zlatna ploča. U znak zahvalnosti što me je naučila pesmu "Ima dana", priredio sam nezaboravnu večeru za Dušanku Kalanj i njene Šibenčane.

Pesma "Ima dana" postala je poznata i rado pevana širom Jugoslavije i mnogo pre verzije Mileta Bogdanovića.

- Zahvaljujući skadarlijskom pevaču Vojkanu Tasiću, koji je uz gitaru u restoranu "Tri šešira" svake večeri zabavljao Beograđane, ova pesma je dobila popularno ruho. Vojkan Tasić nam je pričao da je on ovu pesmu obradio i dopisao neke stihove - pričao je Danilo Živković.

Pesmu "Ima dana" snimali su najveći pevači gradskih pesama i romansi: Zvonko Bogdan, Dubravka Nešović, Mira Peić, Aca Trandafilović, Živan Milić, Ljiljana Šljapić, Olivera Marković, Danica Obrenić, Ivana Pandurović, Daniluška, Nikola Vučetin Bata, Ekstra Nena... Pesmu je u šlager fazonu snimio i Kićo Slabinac, a Safet Isović je voleo da je zapeva uz tamburaše.

- Ta pesma će se uvek pevati. To je pesma koja ima snagu evergrina, bez obzira na instrumentalno ruho i izvođača. "Ima dana" ima nešto plemenito i svevremensko u sebi - govorio je Aca Trandafilović.

- Dugo ću pamtiti audiciju kod Žarka Milanovića, i to baš zbog pesme "Ima dana". Ja krenem, baš se onako unesem, "isfilujem" i produžim reč "kada", a Žarko me prekide posle prvog stiha: "Sve je to lepo, divna boja, intonacija, ali to se ne peva tako. Vi ste sada pevali o kadi u kojoj se kupate, a ne o vašem raspoloženju" - seća se Vesna Dimić.

(Goran Milošević)