15 godina od smrti Safeta Isovića: Prvi snimci najpopularnijeg sevdalije

- . Posle pune dve godine korepeticije i rada sa pedagozima, ukazala mi se prilika da zapevam na Radio Sarajevu - prićao je Sejo

Foto: Promo

6. aprila 1957. godine, na dan oslobođenja Sarajeva, prvi put je u etar otišao glas legendarnog Safeta Isovića.

"Kad ja pođem, draga, iz Saraj'va grada,

ti ne plači, draga, ne daj srcu jada.

A kad čuješ, draga, da sam poginuo,

kroz ordiju prođi, na mezar mi dođi.

Kako ću ti, dragi, ja mezar poznati,

lako ćeš mi, draga, ti mezar poznati.

Na mome mezaru dva zlatna nišana,

na prvom je, draga, burma pozlaćena,

a na drugom, draga, vezena marama."

(narodna)

- Tad je radio bio jedini, a za mene je i danas najdraži medij. Posle pune dve godine korepeticije i rada sa pedagozima, ukazala mi se prilika da zapevam na Radio Sarajevu, i to tek pošto je rigorozna komisja preslušala snimak i odobrila da moj glas može u etar - pričao je legendarni Sajo.

- Posle blaženog čekanja da se upali lampica, zapevao sam prve dve sevdalinke: "Kad ja pođem draga iz Saraj'va grada" i "Kasno prođoh kraj Morića hana". Imao sam lep utisak da me publika pustila u svoje domove kao uljeza. Danas imam utisak da me još nije isterala.

Safet Isović je 1955. godine došao u Sarajevo i "napio se vode sa Baščaršije". Došao je u šeher sevdaha da studira francuski jezik i romanistiku.

- Dosta dobro sam vladao francuskim jezikom i pre fakulteta, pa sam u Sarajevu upisao romanistiku. Fakultet je bio na trećem spratu, a u prizemlju Pravni fakultet. U pauzama između predavanja znao sam da zapevušim, što je izazivalo pažnju starijih kolega.

- Hasko Haverić me prvi zapazio i preporučio u Ansambl narodnih igara i pesama KUD-a "Slobodan Princip Seljo". Tamo sam upoznao kolege i muzičare, među kojima su bili advokat Selver Pašić, inženjer Suad Balta, neuropsihijatar Himzo Polovina, ekonomista Dino Kusturica, pravnica Zora Dubljević...

Safet Isović je i kao folklorac obišao dobar deo Evrope, stekao veštinu akademsko-umetničkog vladanja scenom.

- Ostala je najteža potvrda moje muzikalnosti - polaganje audicije na Radio Sarajevu. Kriterijumi su bili ne strogi, nego grozni i rigorozni. Od stotinak kandidata priman je jedan ili nijedan. Ja sam pao na prvoj audiciji, ne zbog treme ili lošeg pevanja, jednostavno sam bio indisponiran. Nisu me precrtali nego zamolili da ponovimo audiciju.

- Drugi put sam bio glat primljen, dobio sam tri pedagoga na klaviru i Jozu Penavu da me podučava kako se sevdalinke pevaju i skidaju s nota (svaka je sevdalinka zapisana). Posle mukotrpnog rada u najdraže vreme meni kao mladiću (ponedeljak, sreda i petak od osam uveče), dobio sam termin za snimanje.

Tako je estradnim nebom zasijala Safetova zvezda. Usledilo je pedesetak zlatnih i srebrnih izdanja, milioni prodatih ploča, zlatni mikrofoni, pobede na svim velikim festivalima, priznanje i publike i kritike.

- Najdraže priznanje je ono Zaimovo. Na mom prvom koncertu potapšao me veliki Zaim i rekao: "Samo napred, od tebe će biti veliki i pravi pevač." Rivalstvo - taj pojam nije bio poznat među nama.

Legenda sevdaha Safet Isović preminuo je pre petnaest godina, 2. septembra 2007.

(Goran Milošević)