"Ilidža 1965": Kako je Nedeljko Bilkić pobedio sa pesmom koju je Safet odbio

Bilkićeva pobeda je rezultat jednog velikog poštovanja i zdravog rivalstva koje je postojalao u prvim danima Ilidžanskog festivala

"Ne pitaj me stara majko

kad ti kasno dođem,

gde sam bio, gde sam

ove noći provodio.

Znadeš li, šta su boli kad se zavoli,

beskrajno ljubi, pa se izgubi,

kad srce traži mira, spokoja,

lutajuć, mnoge zore čekajuć.

Tamo gde cvili violina

starog Ciganina,

ja ću opet majko

poći da provedem noći,

čašama gorkim tugu da blažim,

utjehe bolnom srcu da tražim.

Reci mi majko

kako da mi srce miruje

kada mi drugi dragu miluje.

Oprosti mi majko

za te suze prolivene

svake noći što ih liješ

čekajući mene.

Jer majko, ne tuguj mi, ne pati,

i mog će srca nemir nestati.

Nova će ljubav u mom srcu nastati,

ti ćeš se majko sanka naspati."

(Rade Jovanović)

Ovo je tipična narodna pesma iz 60-ih, nežureća sevdalinka bez refrena, jednog od najvećih kompozitora i pesnika sevdaha Radeta Jovanovića.

- "Ne pitaj me stara majko" bila je namenjena Safetu, a Safet je odbio pošto mu je više ličila na romansu nego na sevdalinku. Iskreno, u tu pesmu je i Radojka Živković unela puno svoje duše, odsvirala je i taj foršpil, pa mnogi misle da je i melodija Radojkina - ističe Nedeljko Bilkić.

- Bio sam u naponu snage, imao sam 24 godne, ali ni na kraj pameti mi nije padalo da mogu da se takmičim i pobedim u Sarajevu jednog Zaima I Safeta. Međutim, ubedljivo sam pobedio, možda i zato što je Safet pevao jednu više umetničku nego popularnu pesmu.

Bilkićeva pobeda je rezultat jednog velikog poštovanja i zdravog rivalstva koje je postojalao u prvim danima Ilidžanskog festivala.

- I moji ispisnici misle da je Safet značajno stariji od mene, a razlika je samo pet godina. Ja sam pevao kao gost na Safetovom solističkom koncertu u Domu sindikata. Posle koncerta, za šankom ispred dvorane, Safet pijucka i glasno komentariše pred mojim bratom od tetke predragom Kojdićem: "Kojda, taj mali će biti veliki pevač, al' treba da školuje glas. Evo ja ću dati milion dinara da Neđo školuje glas."

- Moj brat Predrag je sa oduševljenjem odgvorio velikom pevaču: "Safete, te tvoje reči vrede više od miliona. Mi imamo para i Neđo će školovati glas." Tako je i bilo, četiri godine sam učio solfeđo i solo pevanje kod Anite Mezetove, prvankinje Beogradske opere. Nakon tih časova mogao sam celu strofu da otpevam u jedna dahu.

I Zaim Imamović je na "Ilidži '65." otpevao jednu od svojih najslušanijih autorskih pesama "Ne čekaj me, niti sanjaj". Safet Isović je pevao jednu pravu umetničku pesmu "Sevdahom sam goru okitio" nadolazećeg hitmejkera Mijata Božovića.

Tozovac je na "Ilidži '65." ostvario debitantski nastup sa pesmom Radeta Jovanovića "Momčadijo, čilo, veselo". Ikona Radio Beograda Dragoljub Lazarević imao je zapažen nastup sa pesmom Joza Penave "Čiča od Modriče".

Prvi nastup na "Ilidži" ostvario je i otac srpske frule Sava Jeremić sa "Koranka kolom". Prva dama bosanskog sevdaha Nada Mamula nastupila je sa pesmom Josipa Maleševca i Radeta Vidića "Srce moje samo zna za tugu".

Ilidžanski festival 1965. obeležila je legendarna Radojka Zivković. Pratila je sve učesnike i predstavila se publici sa dva nova autorska kola ("Zoranovo" i "Raletovo").

(Goran Milošević)