I narodna muzika ima svoju "Šeherzadu": Ko je napisao i komponovao, a ko je snimao i pevački zakucao

Zahvaljujući kompozitoru Aci Stepiću i pesniku Radetu Vučkoviću, lepotica iz "Hiljadu jedne noći" dobila je i svoju narodnjačku verziju

"Iz harema jednog dana

pobegla je od sultana,

niz čaršiju bez nanula

Šeherzada lepa bula.

Šeherzada, Šeherzada,

ti si uzrok mojih jada,

moraš jednom to da shvatiš

dajem carstvo da se vratiš.

Sultan šalje svoje sluge

da je nađu al' nje nema,

zbog lepote tog anđela

ostavio mnogo žena.

Jednog dana ona dođe,

pred sultanom gordo stade,

volim drugog ubijte me,

oproštaj joj sultan dade."

(Aca Stepić - Rade Vučković)

Zahvaljujući kompozitoru Aci Stepiću i pesniku Radetu Vučkoviću, lepotica iz "Hiljadu jedne noći" dobila je i svoju narodnjačku verziju.

- "Šeherzada" je logična posledica moje opijenosti i posvećenosti lepoj umetnosti. Ta pesma me seti na dane kad sam mojoj majci Nadi, oslepeloj nad knjigom, čitao odabrane strane.

- "Šeherzada" me seti i na na dane kada bejah početnik u tom poslu pijanom sa Mikom Antićem, Zoranom Radmilovićem, Draganom Stojnićem, kasnije i sa Šabanovom ekipom. Setim se i kafana koje su mirisale kao gostinske sobe, setim se i dugih turneja kada smo dane kratili čitajići Jesenjina, Lorku, pa i te bajkovite priče iz "Hiljadu i jedne noći" - kaže pesnk Rade Vučković.

"Šeherzada" je dugo ćutala na prvom albumu Ljjbe Aličića iz 1980, u konkureciji vrhunskih pesama: "Nisi znala za bol srca moga", "Nosila si burmu moje majke", "Nikada ti oprostiti neću", "Vrati tata mamu", "Otac je prodao kuću", "Miruj srce ne luduj", "Večeras mi ne donosi cveće".

- Ljuba je voleo moj stil komponovanja, voleo je te moje mirne i gospodske melodoje sa šlagerskim prizvukom. S druge strane, ja sam voleo Ljubinu muzikalnost koja je bila fascinantna. Ljuba je prvi živnuo moje pesme, dao im svoju srčanost - pričao je maestro Aca Stepić.

- "Šeherzada" je plod Ljubine i moje saradnje koja je rezultirala sa 12 pesama na tri singla i jednom albumu. Vrhunac naše saradnje svakako je taj Ljubin prvi LP iz 1980. sa osam pesama. Najviše smo očekivali baš od "Šeherzade", a ona se najmanje čula.

- Taj album sa Ljubom Aličićem je stilski moj najraznovsniji album. Ima tu i srceparajućih dvojki, paklenog tempa, begina, orijentala. Pesme u koje smo uložilili najviše ("Otac je prodao kuću" i "Šeherzada") najmanje su se čule, a kasnije su ih presnimili drugi pevači.

Ipak, prvu verziju "Šeherzade" snimio je 1978. godine Aca Matić na melodiju Radeta Vučkovića uz orkestar i aranžman Dragana Aleksandrića. Od svih verzija "Šeherzade" ova prva se nekako najmanje čula. I Aca Stepić i Ljuba Aličić behu zatečeni kada su u radio izdanju Muzičke apoteke čuli originalnu a nejaku "Šeherzadu".

1994. godine, u jeku rata u Bosni, pesmu je presnimio Esad Plavi i objavio na CD-u produkcije "In Takt Records" i potpisao kao tradicional. Tek posle intervencije kompozitora Ace Stepića, Esad Plavi je ispravio grešku i na izdanju za "BN Music" iz 2009. potpisao autore.

- Kad se situacija u Jugi smirila, kad je prestao rat u Bosni i kad se pesma zavrtela, taj CD je stigao i u moje ruke. Naravno, bilo mi krivo što me mlađi kolega nije potpisao kao kompozitora, prijatelji su mi savetovali da tužim Esada Plavog.

- Kad smo se čuli telefonom i kad se Esad uverio i u SOKOJ-u da je to moja kompozicija, priznao je grešku, ispoštovao me kao autora i u moralnom i u materijalnom smislu. Naravno, o tužbi nisam ni razmišljao. Ima li veće počasti za jednog kompozitora nego kad mu pesma liči na tradicional i kada postane sveopšti hit. Pesmi je mesto u narodu a ne na sudu - govorio je Aca Stepić (1932 - 2021) u Muzičkoj apoteci.

(Goran Milošević)