Šaljive narodne pesme: Od "Crvenog bana" do "Kamiondžija" (PLEJLISTA)

U 21. veku naglo je vaskrsla pesma "Kaluđer" u interpretaciji Snežane Đurišić. Snimljena je 1982. na koktel albumu "Pesme iz TV serije "Kamiondžije" uz orkestar Dragana Aleksandrića

"Rasle tikve na bunjištu,

more bre, more bre, ajd' odatle bre.

Imam ženu kano mrenu...

Imam muža kol'ko puža...

Pa ga prati na oranje...

Pade slamka pa ga ubi...

Svi orači dom dođoše...

A mog muža jošte nema,

more bre, more bre, ajd' odatle bre!"

(narodna)

"Rasle tikve na bunjištu" je jedna od najstarijih šaljivih narodnih pesama. Pretpostavlja se da je nastala još u tursko doba, kad su naši mučenici davali oduška svom napaćenom životu.

Početkom 70-ih pesmu je snimio Duet Pešić-Krančić iz sela Vržogrnci, onako na suvo, bez instrumentalne pratnje. Osamdesetih je pesmu snimila i grupa "Galija", a sprema se da je snimi i Raša Pavlović za arhivu Radio Beograda.

- Oduvek dam voleo staru narodnu poeziju. Jer, naše najlepše i najstarije pesme napisali su neznani pesnici, nepismeni a produhovljeni. I ja sam u svom selu imao takve mudrace koji mi raspališe ljubav prema starini.

- Kad god čujem ove simpatične starine kako u duetu pevaju "Rasle tikve na bunjištu", setim se nekih mudrolija iz mog detinjstva: "Umre i onaj što je imao milione, umre i onaj što nije imao pantalone" - kaže Raša Pavlović za Muzičku apoteku.

Daroviti a neznani pesnik iz Srbije Obrenovića spevao je pesmu "Sinoć pade gusta tama i u tamu jedna dama" sa prelepim naravoučenijem - pade tama a pade i švaler. Pesma se pevala, pa se i zaboravila. Pre dvadesetak godina pesmu je snimio Raša Pavlović i to sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a.

I najveći srcelomac Bora Spužić Kvaka davao je oduška svojim sentiš crnjacima. 1980. godine na albumu PGP-a iskoristio je "Gocino" kolo Buce Jovanovića i snimio jednu od najpevanijih pesama u kolu: "Moja mala gricka karamele, a ja njene usnice rumene. Da si mala biberovo zrnce, ja bih tebe metnuo na srce."

Legendarni Meho Puzić bio je iskonski sevdalija, ali i narodski čovek, pristupačniji od Zaima, Safeta, Nedžada, Himza. Toj ljudskoj širini odgovarala je i ona repertoarska. Pre 40 godina u muzičkij režiji Miše Markovića snimio je pesmu "slušaj babo, orasi su skupi, il' me ženi il' tamburu kupi, u nešto se udarati mora".

Baš u ludilu turbo folka Mića Teofilović je snimio svoju najšaljiviju pesmu "Poš'o đavo da kupi cigare".

- Tu pesmu sam snimio iz čistog bunta i prkosa prema potiskivanju i potcenjivanju naše dvojke. Snimio sam je da "elitne" kolege čuju i vide da mi seljaci znamo i džez da sviramo, i to sve sa muzičarima iz Narodnog orkestra pod mojim umetničkim vođstvom.

Foto: Promo, Shutterstock

U 21. veku naglo je vaskrsla pesma "Kaluđer" u interpretaciji Snežane Đurišić. Snimljena je 1982. na koktel albumu "Pesme iz TV serije "Kamiondžije" uz orkestar Dragana Aleksandrića. Ovaj šaljivi narodni tekst je preuzet iz "Crvenig bana" Vuka Karadžića, a oživljen u milion puta repriziranim "Kamiondžijama". Jer, ljudi se smeju i kad "Paja" i "Jare" plaču.

I Radiša Urošević je proslavio jednu pesmu iz "Crvenog bana" - "Ajde selo da selimo".

- Tada nisam bio svestan šta je značilo pojaviti se u kadru sa Čkaljom i Pajom. Smeh se širio na sve strane, a dramatiku na snimanju davao je jedino Paja Vujisić, glumac sa neviđenim autoritetom.

- Dobro se sećam, reditelji i organizatori mogli su samo jednom da pogreše u Pajinom prisustvu. U suprotnom, bež'te od Paje, lete kamere!

- Bilo je to prelepo iskustvo sa Čkaljom i Pajom. Sećam se, Paja je dolazio u auto servis u Batajnici sa svojim "varburg karavanom". Dok majstori rade, odemo na obližnji kiosk brze hrane. Dok ja pijuckam sok, Paja sljušti "manastirku" onako iz flaše, bez pomeranja grkljana, ki' niz oluk - priča Radiša Urošević.

(Goran Milošević)