Da li je ovo prva popularna rumba u narodnoj muzici: Pola veka pesme "Žena prijatelja mog"

Nije bilo lako ubediti starog sevdaliju u jednu ovako modernu pesmu. Srećom, jedan bubnjar iz Mehine ekipe namirisao je hit i počeo da pevuši

"Šta da radim kad ne mogu skriti tajnu srca svog,

ljepotom me zanijela žena prijatelja mog.

Oprosti, oprosti, znam da nikad neću biti tvoj,

čovijek koji te voli prijatelj je moj.

Mojom dušom nemir vlada otkad sretoh oči te,

usne hoće da je ljube, ali srce kaže ne.

Na kraj svijeta ja ću poći da ne budem samo s njom,

i da srcu bol ne stvaram, starom prijatelju mom."

(Ljubo Kešelj - Braća Boljanović)

- Meho je prepoznao moju iskrenost i muzikalnost. Iskeširao mi je dva miliona da kupim vrhunsku harmoniku kako bih mogao da ga pratim. Odužio sam mu se već 1974. pesmom "Žena prijatelja mog", za koju tvrdim da je prva rumba u narodnoj muzici - kaže maestro Ljubo Kešelj.

- Meho mi je pozajmio pare za harmoniku, al' je prodao ploču u pola miliona primeraka. Investicija se isplatila, Meho je dobio megahit, a i meni se otvorila kompozitorska karijera.

Nije bilo lako ubediti starog sevdaliju u jednu ovako modernu pesmu. Srećom, jedan bubnjar iz Mehine ekipe namirisao je hit i počeo da pevuši.

- Tekst pesme sam dobio od Meha, koji je pre mene sam pokušavao da komponuje melodiju, al' mu nije išlo. Dao mi je tekst da probam ja da komponujem. Kad sam mu pokazao, gledao me belo i rekao: "Ma daj bolan, bježi, to je bez veze."

- Srećom, bubnjar koji je s nama radio dobro je pevao, naučio je pesmu i počeo da je peva po kafanama. Prošle su nedelje i meseci, Meho i ja odlazimo na turneju u Beograd. Zvoni telefon u "Slaviji", Mehina supruga nam javlja da je pesma hit u Sarajevu. Meho me pita kome sam dao pesmu, a ja ga zezam: "Kad nećeš ti, neka peva naš bubnjar."

- Meho je odmah reagovao: "Idi u park i piši pesmu za drugu stranu singlice." Ja stvarno odem u park ispred "Slavije" i napišem možda i moje najlepše stihove: "Da l' ću više ikad moći da zavolim majko mila, u mom srcu pored tebe jedino je ona bila." Meho se oduševi, s jedne strane ploče imao je rumbu, s druge strane dvojku.

Ostala je samo "egzekucija" u studiju - Meho Puzić uz ansambl Bokija Miloševića.

Foto: Promo

- Pozvali smo predstavnika Jugotona Obrada Jovovića da nam sredi izdavanje ploče. Pozvali smo Bokija Miloševića da nam sa svojim ansamblom odsvira u studiju. Sećam se Bokijevog oduševljenja: "Gde ste Bosanci". Znao je Boki da Meho ne prodaje ispod trista hiljada ploča.

- Onako orni uđemo u "Studio 5", na parčetu papira raspišem foršpil, postavim harmoniju, podelim ispred muzičara, jedna proba i na "tri, četiri". Imao sam i tu čast da Mehu u studiju pevam drugi glas.

Pesmu "Žena prijatelja mog" snimio je Meho 1985. u malo bržem i modernijem ruhu uz ansambl Omera Pobrića. Pesmu je 1980. snimio i njen kompozitor Ljubo Kešelj, ušla je i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama" (pevao je Mitar Mirić). Snimali su je i Srećko Ćosić, Darko Filipović, Aca Lukas. Ipak...

- Pečat ovoj pesmi dao je Meho Puzić, i to prvom verzijom kad je bio na vrhuncu popularnosti. Sve što je dobro na estradi naučio sam od velikog Meha Puzića, ljudine i sevdalije. Za tih nekoliko godina saradnje sa Mehom mnogo sam naučio o profesionalnosti i o poštovanju publike. Postali smo kućni prijatelji, zajedno slavili Uskrs, Božić i Bajram.

(Goran Milošević)