Mira Vasiljević u sentiš izdanju: Tri godine od smrti legendarne "Đerdanke"

- Ova pesma nije stigla da se zavrti, jer je snimljena u vreme kad je Buca izbacivao hitove sa Šabanom - ispričala je Mira

"Bolujem dragi, bolujem, srce je moje ranjeno,

još mi je teže u duši što nismo više zajedno.

Prolaze dani bez tebe, u bolu nemam radosti,

jedino osta sećanje na divne čase mladosti.

Zamišljam da smo u kolu, da su nam ruke spojene,

i tako dragi poželim da uvek budeš kraj mene.

Al' zalud behu nade sve, bolest je teška, preteška,

za tobom i za mladošću žaliću bolna doveka."

(Buca Jovanović - Vlada Grujić)

Naizgled, još jedna narodnjačka tugovanka - volelo se dvoje, pa se više ne vole, i tako na milion načina. Samo, ovo je tugovanka uz melodiju i harmoniku Buce Jovanovića i pevanje Mire Vasiljević.

- Uvek se naježim kad čujem pesmu "Bolujem dragi, bolujem". Daleko od toga da se divim sama sebi, iako imam problema da ubedim moju decu iz "Đerdana" da sam to ja. Ova pesma nije stigla da se zavrti, jer je snimljena u vreme kad je Buca izbacivao hitove sa Šabanom. Ipak, meni je jedna od najdražih, naročito zbog Bucine svirke - pričala je Mira Vasiljević (1934 - 2019) u mikrofon Muzičke apoteke.

- Buca je znao da bude lenj na svirci, ali u ovoj pesmi je odsvirao foršpil - da se razboliš. Kad sam već zašla u ozbiljne godine i kad je tehnika uznapredovala, znala sam da snimim celu kasetu samo sa ovom pesmom. Ostala sam željna Bucine svirke.

Ko bi rekao - Mira Vasiljević jedna od prvih pevačica Buce Jovanovića?

- Bucu sam upoznala sredinom 60-ih. Ja se tek zaposlila u Sremskoj Mitrovici kao nastavnica muzike, a Buca tek formirao svoj ansambl i došao sa svojom ekipom na koncert za nove nade. Naravno, prisustvovala sam koncertu, jer Buca je postao već popularan kompozitor posle hita "Poleti golube moj".

- Po završenom koncertu, priđe mi Buca i pita me da li sam raspoložena da snimam ploče. Nisam se dvoumila, prihvatila sam poziv, došla u Beograd u Bucinu kuću na Banovom Brdu. Uvežbali smo četiri pesme, snimili u studiju, i tako se 1966. pojavila moja prva ploča sa vodećom pesmom "Devojačka kletva".

Od 1966. do 1970. snimila ja Mira tri singla sa dvanaest Bucinih pesma: "Devojačka kletva", "Jesen stiže, ja odlazim", "Pesmo moja", "Tri godine dana", "Zašto me ostavi", "Pitam sebe", "Srušiše se snovi sreće", "Duni vetre, nek' planina huči", "Bolujem dragi, bolujem", "Nikad neću voleti", "Ljubavi, zašto nisi večna", "Plači moja mladosti".

- Imala sam tu nesreću da snimam sa Bucom baš u isto vreme sa Gvozdenom, Kvakom i Šabanom. Jednostavno, dobijala sam od Buce probrane pesme, ono što ostane. Te pesme su mi posebno drage, ali nisu prošle kod publike. Sa Bucom nemama veliki hit, a, opet, Buca je stvorio moje ime u diskografiji. U njegovoj kući sam dočekana kao najrođenija, kao kod svojih roditelja.

- Kad sam snimala sa Bucom, radila sam kao nastavnica muzičkog. Kad se završe časovi, ja dođem na vežbanje. Buca igra šah, a meni se žuri da pevam i snimam. Znala sam da ga čekam nekoliko sati, da se pokupim i odem. Znao je i Buca da ostavi šah i društvo, da upali auto, da me stigne i svašta da mi kaže. Sutradan, vežbamo i snimamo kao da ništa nije bilo. Zato mi se i nakostreši kosa kada čujem mlađe koleginice kako nekoliko meseci snimaju nekakve "projekte".

Foto: Promo

Upoznala je Mira u Bucinoj kući i Iliju Spasojevića, kompozitora koji će joj ulepšati karijeru pesmom "Život piše uspomene". Upoznala je i jednog dečka koji je došao kod Buce na audiciju.

- Htela sam da padnem u nesvest kad sam čula kako dete peva. To dete je Buca vezao za sebe i za svoj stil, a ja polako kretoh svojim putem, ne sluteći da ću sama sebi napraviti hit. Kad se početkom 70-ih pojavio moj "Munja", dobila sam poziv od Matice iseljenika da napravim koncert po Francuskoj sa ekipom naših najboljih pevača. Naravno, tražila sam od Buce odobrenje da pusti i to dete da ga povedem na turneju. To dete je bio Šaban Šaulić.

- Šaban je za mene ostao jedno veliko i neiskvareno dete. Obožavam mu i glas i dikciju i to skromno ponašanje. Onakav kakav je bio na početku, takav je i danas, zato i jeste najveći. Povela sam ga na prvi koncert u inostranstvu, tek toliko da nam otvara program. Nije bilo šanse, publika nije htela da ga pusti. Pomerali smo ga za sam kraj i ostavljali kao atrakciju da nam zatvara koncerte.

Legendarna Mira Vasiljević preminula je na današnji dan, 23. marta 2019.

(Goran Milošević)