Pesme i priče Dragoljuba Šunderića: "Kad sam bio niko, učio sam od onih koji su bili neko"

Dragoljub Šunderić je Šumadinac, i poreklom i muzičkim izrazom

"Imao sam curu malu sa očima plavim,

teško mi je pa ne mogu da je zaboravim.

Dunavom smo zagrljeni plovili u čunu,

iznenada tad odjednom hladan vetar dunu.

Prevrte se čamac mali negde na sredini,

nestade mi moja draga u plavoj dubini.

Danju noću kraj obale gledam Dunav plavi,

njene oči boje reke ko da zaboravi."

(Dragoljub Šunderić)

- "Imao sam curu malu" je moja najpevanija pesma za koju sam napisao i melodiju i tekst. I muzičari iz Carevčeve ekipe i pevači koji su snimali i presnimavali "Imao sam curu malu", bili su ubeđeni da je to izvorna narodna pesma - priča Dragoljub Dragan Šunderić, prvi Tozovčev kompozitor i jedan od prvih autora nove narodne pesme posle Drugog svetskog rata.

- Namenio sam je Nestoru Gabriću, u to vreme najpopularnijem pevaču narodne muzike, ali je trebalo da čekam godinu dana do izlaska ploče. Zato sam je dao mom komšiji Mirijevcu Aci Daniloviću. "Imao sam curu malu" kasnije su snimili Duet Radulović-Jovanović, Mića Teofilović, Miljko Vitezović, Jovica Renić...

Dragoljub Šunderić je Šumadinac, i poreklom i muzičkim izrazom. U mladosti je svirao harmoniku, a kad je ostao bez ruke, batalio je sviranje i posvetio se komponovanju i pisanju.

- Deda mi je bio profesor matematike, otac i majka učitelji, sestra nastavnik hemije i fizike, a ja sam otišao u penziju kao nastavnik književnosti. 1938. došao sam u Mirijevo, kao dete od osam godina, učio sam Šestu mušku gimnaziju, pešačio svaki dan po nekoliko kilometara. Mirijevo moje mladosti bilo je selo od dve hiljade duša, a danas je grad sa sedam autobuskih linija.

- Muzika mi je bila i san i java, i hobi i profesija. Majka mi je Kragujevčanka, otac Zlatiborac. Ni slutio nisam da ću jednu od mojih prvih ploča i pesama snimitii na ploči Mije Krnjevca, koga sam slušao na Radio Beogradu svake nedelje u osam. Zamislite takvog autoriteta koji izbaci svoju pesmu da bi na ploču stavio moju. Kad sam bio niko, učio sam od onih koji su bili neko.

U Šunderićevim pesmama nema emotivnih ekstrema i ljubavne patologije. Svoje gospodstvo i umerenost preneo je u melodije i tekstove svojih pesama: "Ova noć" (Miroslav Ilić), "Ciča zima, topla soba" (Izvorinka Milošević), "Samo zlato uz zlato se slaže" (Marinko Rokvić), "Sitna kiša pada" (Cune Gojković), "Dođi, nikad nije kasno" (Sneža Đurišić), "Ja sam cura vedra" (Anđa Govedarović), "Stegni mi ruku jače" (Sejo Pitić), "Imao sam curu malu", "Pesma Kragujevcu", "Primiče se svadbe dan" (Aca Danilović), "Sirotica" (Milan Babić), "Niko nije k'o ja momkovao", "Majko, još jedan mi život daj" (Mića Piromanac), "Vraćam ti se draga" (Dragoljub Lazarević), "Beograde, grade mladosti" (Ljuba Mijatović), "Oj živote, nepravičan ti si" (Zaim Fazlić), "Kad sam doš'o pred mahalu staru" (Zekerijah Đezić), ...

- Čuvao sam slušaoce mojih pesama od seče vena. Neka vena vene, a arterija neka daje život. Moje pesme su odraz mog vremena, kad se živelo sporije, otmenije, gospodskije. Svaka pesma je inspiracija jednog trenutka.

Pesme Dragoljuba Šunderića nastale su u doba krutih Carevčevih radio standarda. Skoro svaka Šunderićeva pesma liči na izvornu narodnu pesmu.

- Nisam snimao sa Carevcem, više sam cenio Narodni orkestar kojim je rukovodio Miodrag Jašarević. Carevac je u to doba bio strah i trepet, politički komesar narodne muzike na Radio Beogradu. Nijedan pevač nije smeo da napravi triler, svi su pevali poravno i po njegovom ukusu. Moj prijatelj Dragoljub Lazarević, jedan od najboljih radio pevača, uspeo je pored Carevca da snimi i jednu moju pesmu tako što ga je ubedio da ju je čuo od svoje baba Jule.

Malo je poznato da je Dragoljub Šunderić prvi kompozitor Predraga Živkovića Tozovca. Na Tozovčevom prvom singlu iz 1965. nalaze se četiri Šunderićeve pesme: "Olistala šuma", "Kad povedem kolo moje", "Jesen stigla u naša sela", "Oči su ti tugom prelivene". Te pesme su u Carevčevom ruhu, sve je idilično, poravno, kao pod konac, u dva-tri tona. Imaju sve, osim Tozinog šmekeraja.

- Tozovac je svoju prvu ploču snimio sa četiri moje pesme, i to sasvim slučajno. Ja sam u to vreme bio Cunetv kompozitor, budući da se znamo još iz gimnazijskih dana. Međutim, Cune je otputovao za Ameriku i ostao malo duže. Producent PGP-a predložio je da te pesme snimi jedan naočit mladić iz Kraljeva koji lepo svira harmoniku. Nit sam ja poznavao Tozovca, nit je Tozovac poznavao mene. Ni kriv ni dužan snimio je četiri moje pesme koje zvuče kao trajni radio snimci. Carevac je bio na odlasku, pa se narodni orkestar malo otvorio prema mladim pevačima.

Kao istaknuti pesnik i kompozitor, Dragoljub Šunderić je bio član stručnog žirija na legendarnom Ilidžanskom festivalu i na Beogradskom saboru. Bio je i prvi tekstopisac hitmejkera Dragana Aleksandrića.

- Ja sam napisao tekst pesme "Ova noć ima čudnu moć, skini sve, u ovoj noći sve se sme". Dragan je prilikom komponovanja izmenio reči, a ostavio samo naslov.

- Slična je situacija i sa pesmom "Mala soba tri sa tri". Imao sam ideju da napravim dijalog između ćerke i majke: "Šta se ovo majko sa mnom zbiva, u grudima silno lupa. To te kćeri ljubav zove, srce lupa zbog mangupa." Aleksandrić je opet intervenisao i napravio veliki hit.

Zagazio je Dragoljub u desetu deceniju života. Živi od ljubavi svojih bližnjih, upija sve što je lepo, prkosi starosti.

- Ne mirim se sa penzionerskim danima. Osećam se kao lopov i kao ubica: kradem Bogu dane i ubijam vreme.

Teme