Milena Plavšić o poluvekovnoj karijeri: "Mojim sentišima se veruje jer su puni optimizma"

Punih dvadesetak godina bila je jedan od udarnih pevača Jugotona

"O koliko želim usne da ti ljubim,

osetih na licu dodir tvoje kose,

da izbliza gledam sjaj očiju tvojih,

što u dušu moju sad nemir unose.

Hiljadu želja imam, u svakoj nosim tebe,

jer te toliko volim koliko volim sebe,

života pola dajem za malo sreće sa tobom,

sama bih htela biti ljubavi tvoje robom.

O koliko zelim tvoje ruke bele,

bar u jednoj noći da me grle jače,

al' uzalud sve je, ti ne želiš mene,

zbog toga mi duša sad u bolu plače.

O koliko želim kraj tebe da budem,

na jastuku mekom bar u jednoj noći,

oči da ti gledam, tvoj šapat da slušam,

i da žalim vreme što će brzo proći."

(Mijat Božović - Žika Radujević)

Ovo je tipična pesma iz opusa Milene Plavšić - nežureći sentiš, nabijen emocijama, koji ne osvaja na prvu, a ima snagu evergrina. Takva je i Milena - nenapadna, a dugotrajuća. Upravo tim povodom, Jugoton je ovih dana objavio luksuzno izdanje - trostruki CD Milene Plavšić sa 50 pesama.

- Posle pola veka u diskografiji, zanemim i od svih ovih godina i od uzbuđenja. Pitam se da li sam sve to zaslužila i opravdala, jer trostruki CD se objavljuje samo najvećima - ističe ponosna Milena Plavšić.

- Zahvaljujem i Muzičkoj apoteci koja me prati sve ove godine, koja o meni tako lepo piše i govori. Doduše, ja nisam ni davala povoda za negativu.

Iza Milene je 50 godina diskografskog staža, dvanaest singlova, petnaestak studijskih albuma, preko dvesta snimljenih pesama, milioni prodatih ploča, desetine večitih i potencijalnih hitova: "Banajluko i ta tvoja sela", "Čašu mi tugom nalijte", "Ti ne znaš, a ja te volim", "Samo za tebe jedini moj", "Hiljadu želja imam", "Pisma ću tvoja čuvati", "Poželi nam majko sreću", "Zar ti mene nije žao", "Priđi malo bliže", "Sve je lepo, samo tebe nema", "Niko kao ti", "Jaka žena", "Nadaš l se meni zaviičaju mio", "Žao mi je"...

- Kad bih računala i prve singlice u godine staža, odavno bih bila penzioner. Imala sam petnaest godina kada sam zapevala kao "letnja pevačica" u restoranu "Grand" u Valjevu, zajedno sa Azeminom Grbić. Ubrzo sam stekla naklonost starijih kolega, koji me predlože za festival u Soko Banji. Dobila sam prvu nagradu stručnog žirija i pravo da snimim ploču za zagrebački Jugoton.

Od 1973. do 1991. snimila je Milena dvadesetak ploča za Jugoton, desetak malih i desetak velikih. Za najstariju diskografsku kuću u bivšoj Jugi snimala je sve do početia krvavog raspada bivše države. Snimala je pesme Ace Stepića, Ace Koraća, Buce Jovanovića, Dragana Aleksandrića, Miše Markovića, Zorana Starčevića, Mijata Božovića...

- Aca Stepić je moj muzički roditelj, koji je vodio računa ne samo o mojim pesmama nego i o mom bezbednom putu kroz estadnu šumu. To je bio odnos poštovanja i poverenja, bez papira i ugovora. Sa Acom sam snimila i moj prvi večiti hit "Ti ne znaš, a ja te volim" na stihove Marjana Beneša.

- Imala sam tu sreću da u Acinoj blizini živi i Buca Jovanović. Volela sam Bucu i njegov stil, volela sam i njegovu suprugu Pavu. Snimili smo dve ploče "Lepa beše pastirica" i "Niko kao ti". Žao mi je što je tako rano otišao, sigurna sam da bi snimili još neku ploču. Nikad neću zaboraviti kako mi je uz harmoniku pevao "Raširi ruke, o majko stara". Tada mi je rekao da radi samo sa pevačima koji imaju dušu i da imam višak emocija.

Punih dvadesetak godina bila je jedan od udarnih pevača Jugotona. Predstavljala je Jugoton na "Ilidži", "Mesamu", "Raspevanoj jeseni".

- Tek što mi je izašla ploča sa pesmom "Čašu mi tugom nalijte", imali smo veliku jugoslovensku turneju. Pre samih koncerata, imala sam običaj da starijim kolegama donesem kafu. Posle jednog koncerta, silazim sa bine, prilazi mi dr Himzo Polovima i kaže: "Slušaj sine, pevaj te tvoje tužne pesme, tvom se glasu veruje".

Snimila je Milena i desetine svojih autorskih pesama. Oprobala se i kao tekstopisac i kao kompozitor.

- I za komponovanje treba talenat, kao i za pevanje. Ja sam od prve ploče, kada sam imla 15 godina, pisala i komponovala. I ti moji prvi pesmičci imaju neku zaokruženu priču. Danas smo svedoci, čak i kod profesionalnih tekstopisaca, nabacivanja stihova, tek toliko da se rimuje. U prvoj strofi se peva o majci, u drugoj o proleću, a u trećoj o inostranstvu. Iz tih razloga, zadnjih godina, komponujem uglavnom sama sebi.

- Ja poodavno mogu da živim samo od starih hitova, od mojih pesama iz prošlog veka. Pošteno rečeno, retko ko me i zove zbog novih pesama. Moje pesme su sentiši sa optimističkim krajem i porukom.

(Telegraf.rs)