Žarko Pavlović Valjevac (2): Besmrtni hitovi legendarnog kompozitora (PLEJLISTA)

U jednom danu snimio je pet ploča, za tri meseca prodao je pola miliona nosača zvuka

"Život mi nanese boli, draga mi drugoga voli. Kako ću da živim bez nje, moj živote, nauči me! Da volim drugu ne mogu, da ljubim drugu sada. Za sina da nađem majku, ne mogu nikada. U četri zida sam ja, sina u školu spremam. Srca nam zajedno pate, ali majke, majke nema. Starost je došla na vrata, mladost je odnela snove. Za sina svadbu spremam, dođi majko u svatove!" (Žarko Pavlović Valjevac )

Ovo je najveći hit kompozitora Žarka Pavlovića Valjevca i lična karta Marinka Rokvića iz 1883. uz orkestar Tomice Miljića.

Jedna tužna ljubavna priča upakovana je u nekoliko pamtljivih stihova. Pesmu je iste godine snimio i Kvaka, ali velikom srcelomcu je bila samo jedna u nizu njegovih tugovanki o alimentaciji. Pesma se posrećila Marinku, a mogla je i Novici Negovanoviću.

- Ja sam je zapravo prvi i snimio. Imam taj snimak koji nisam objavio. Žarko me je uslovio da snimim još nekoliko njegovih pesama za ceo album. Nisu mi se dopale, pa od posla nije bilo ništa. Pošteno rečeno, i meni i Kvaki pesma "Da volim drugu ne mogu" nije mnogo značila, a Marinka je podigla - kaže Novica Negovanović za Muzičku apoteku.

Impresivan je niz Žarkovih večitih hitova: Marinko Rokvić - "Da volim drugu ne mogu", "Takav je život boema", "Kako da dođem na svadbu tvoju", Ljubomir Đurović - "Đevere, čuvaj mladu", "Šumadinka mila rodila mi sina", Nedžad Salković "Kad se smiješ mila kćeri", Slobodan Mulina - "Kad kosa osedi", Vida Pavlović - "Samo sam jednom volela", "Dođi u topli dom", "Kad imam pravo na bol", "Tužna majka", "Ljuba Aličić - "Da li si još uvek lepa", Gvozden Radičević - "Komšinice skuvaj kafu", "Ne mogu više bez nje", Sneki Babić - "Neka stari ko voleti ne zna", "Zorica Marković - "Da te ne volim", Snežana Đurišić - "Poklon za rođendan", Meho Hrštić - "Širi ruke, dragi sine", Pera Grubić - "Prijatelja nema", "Čitav život popiću", "Devojčice, digi, digi, daj", "Bora Drljača - "Ti si sve što želim", "Poslednja suza", Dragiša Simić - "Curica mi na opanak stala", "Sve od šale do rastanka dođe", "Lutam kao ptica", Milan Simić - "Jorgovan miriše", "Umoran se vraćam", "Zaigraj, zapevaj", Era Ojdanić - "Oj, Srbijo, rodila te majka", "Zanela me jedna plavuša", "Piši šta je pila žena plava", Nedeljko Bilkić - "Ja ciganski volim", Milijan Rafajović - "Hajde majko, ti povedi kolo", "Jedna stara vodenica", Nikola Urošević Gedža - "Ko da je vreme stalo", Slađana Košutić - "Da je meni da te vidim", "Ako ima pravde", "I čemer i suze ti imaj u vidu"...

Sve su to stilski prepoznatljive pesme - harmonike kao da se udvaraju, začinjene za to vreme nenadmašnom ritam sekcijom i frulicom koja ćarlija kao lahorac. Pored uobičajenog dvojkaškog ritma, jedan je od prvih kompozitora u tročetvrtinskom ritmu.

Obožavao je Žare narodnjačke valcere.

Foto: Promo

Žarkove kompozitorske vijuge eksplodirale su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u doba najveće produkcije lepe novokomponovane narodne muzike. Maštovitim melodijama i foršpilima opevao je lepote Srbije, rođendane, svadbe, ispraćaje i, naravno, ljubavne jade. Izdavao je pesme za sve diskografske kuće u bivšoj Jugi, a krajem osamdesetih formirao je i svoju produkciju "Beogradton". 

Komponovao je za pevače iz svih krajeva Juge. Tako je svoju Šumadiju proširio do Lovćena, Dalmacije i Bosne. Ljubomiru Đuroviću, ikoni crnogorske pesme, komponovao je prvi hit "Đevere čuvaj mladu" iz '73, i "Šumadinka mila rodila mi sina" iz '75. Nedžadu Salkoviću, princu lakih nota, produžio je vek besmrtnom baladom "Kad se smiješ mila kćeri". Snežani Đurišić, simpatičnom bucmastom devojčurku, komponovao je prvi hit " Kupila sam medu, zeku što se smeje, to je poklon bratu od rođene seje".

1975. ostvario je redak diskografski podvig. U jednom danu snimio je pet ploča: Pera Grubić - "Devojčice, digi, digi, daj", Dragiša Simić - "Curica mi na opanak stala", Milan Simić - "Jorgovan miriše", Toma Zdravković - "Dođi, devojčice" i narodna kola. Za tri meseca prodao je pola miliona nosača zvuka. 

Više i od muzike voleo je žene. I kad je batalio harmoniku, muziku i ostale strasti, nije se odrekao tih ženskih lepota. Podigao je mnoge pevačice, a Slađanu Košutić je voleo fatalno i do kraja. Izgleda da su mu žene i ulepšale i skratile vek. Poživeo je 57 godina. Preminuo je 10. aprila 1998.

Poštovaoci Žaretovih pesama pripremaju koncert i festival u Valjevu, koji će, nadam se, postati tradicionalan.

(Goran Milošević)