Prvi momački festival srpske narodne muzike: Sećanje na Zorana Jovanovića (PLEJLISTA)

U čast Zorana Jovanovića, jednog od najboljih i najomiljenijih šumadijskih pevača, svaki takmičar će uživo otpevati po jednu pesmu iz repertoara "sumadijskog Pavarotija"

U sredu, 8. januara, na drugi dan Božića, od 18 sati u sali Jezero u Topoli, održaće se Prvi momački festival srpske narodne muzike - "Memorijal Zoran Jovanović". Takmiči se 17 pevača sa novim pesmama u duhu tradicionalne narodne muzike: Bora Vićentijević, Dragan Ilić Barajevac, Boris Lazović, Cvele Radovanović, Dragan Ašanin, Miljia Milić, Zoran Popović, Dragan Vasić, Branko Kosanić, Aca Matić, Predrag Točilovac, Stevo Damljanović, Milan Simić, Dejan Medeni, Era Ojdanić, Rade Petrović i Slobodan Betulić Betula.

Sve takmičare prati orkestar pod upravom maestra Zorana Đorđevića Sandučeta. U revijalnom delu programa nastupaju Ivan Kukolj Kuki i Zorica Minić. Voditelj programa je Goran Milošević.

U čast Zorana Jovanovića, jednog od najboljih i najomiljenijih šumadijskih pevača, svaki takmičar će uživo otpevati po jednu pesmu iz repertoara "sumadijskog Pavarotija".

Publika će glasati svojim ulaznicama i izabrati najbolju pesmu. Umesto žirija, svaki kompozitor glasa za najbolji tekst, melodiju i aranžman, jedino ne može da glasa za svoju pesmu.

Zoran Jovanović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

O ciljevima festivala za Muzičku apoteku govori organizator Slobodan Betulić Betula:

- Čekao sam da se neko seti Zorana Jovanovića. Prođe 15 godina od Zoranovog odlaska, njegove pesme žive na narodnim veseljima i na malobrojnim narodnjačkim radio stanicama, a o pokojnom Zoranu nigde ni reči. Nastupali smo i kao rivali, pevali smo i kod istog gazde i domaćina, voleli se i sukobljavali. Ja sam imao bolju "žvaku", a Zoran je imao grlo kao malo ko u Šumadiji. Zato i reših da u Zoranovoj rodnoj Topoli organizujem festival koji će nositi Zoranovo ime.

- Koliko znam, u Srbiji ima stotinak festivala godišnje. Ogromna većina festivala funkcioniše po principu kupovine nagrada - pobednik je obično onaj koji najviše plati, a svaki učesnik plaća "kotizaciju". Organizator obezbedi nagrade za sve učesnike, kojekakve bezvredne pehare i diplome, tako da često bude više nagrada nego učesnika. Na ovom festivalu publika glasa za najbolju pesmu, a učesnici broje glasove. Svi autori glasaju za najbolji tekst, melodiju i aranžman, jedino ne mogu da glasaju za svoju pesmu. Cilj festivala je da vrati dostojanstvo našoj šumadijskoj dvojci, da se naša omladina ne stidi muzike svojih predaka i da pokažemo da narodna muzika nije samo ono što se servira na Grandu - poručuje Slobodan Betulić Betula.

(Telegraf.rs/Goran Milošević)