Pre 85 godina rođena je čuvena "Đerdanka": Mira Vasiljević i njeni pevački biseri (PLEJLISTA)

Mira je uporedo gradila i karijeru radio pevača i diskografsk-estradnu karijeru. Zbog pesme je napustila posao nastavnika muzike i za života postala istaknuti estradni umetnik.

Miroslava Mira Vasiljević, devojačko Kostadinović, rođena je na današnji dan 25. novembra 1934. u Ripnju. Kad joj je bilo deset godina, izgubila je oca u borbama za oslobođenje Beograda. I Mira i njen brat Lale (jedan od prvih pevača Buce Jovanovića, snimio samo tri ploče) nasledili su očevu muzikalnost.

Reče Mira u mojoj radio emisiji: "Pevala sam ne samo iz ljubavi, nego i da pobegnem od sirotinje." Radila je sa majkom najteže poslove na selu, nadničila da bi preživela. Često mokrih čarapa i kaljavih cipela završava osnovnu školu u Ripnju i Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu, teorijsko nastavni odsek. Kada je majka zbog sirotinje došla da je ispiše iz muzičke škole, čuveni profesori Vasilije Mokranjac i Duško Kostić izdejstvovaše joj i državnu stipendiju i preporučiše Radio Beogradu. Od '61. je solista nacionalnog radija, a od '65. postaje  prva dama u pevačkom jatu Buce Jovanovića. Sa Bucom snima svoj prvenac "Devojačka kletva". Nešto razmišljam, kletva nije bogougodno delo. Ako je devojačka, valjda se i prašta. Mada, bilo je i gorih kletvi. Lepa Lukić je sa Bucom snimila pesmu: "Dabogda ti zmija oči ispila"!

U vreme kad je Mira zakoračila u diskografiju, samo radio pevači mogli su da snime ploču. Nekako u isto vreme kad i Mira započinje i Lepa Lukić. Onako  mlade, lepe i muzikalne, snimaju i u duetu nekoliko pesama.

Printskrin: Youtube

Mirina muzikalnost je fascinirala i ostale narodnjačke kompozitore. Sa Mijom Krnjevcem, Perom Tanasijevićem i Ilijom Spasojevićem snima nekoliko hitova: "Šumadija u jesenje dane", "Zri tamnjanika", "Život piše uspomene", "Danas mi je dragom rođendan"...

Ubrzo počinje i sama sebi da komponuje i piše stihove. Kad je snimila svoju pesmu "Sini munjo udri grome", postala je jugoslovenska zvezda. Doduše, ova pesma se shvatala uglavnom neozbiljno, često parodijski i karikaturalno. U mojoj emisiji smo dali autentično tumačenje ovog hita. Poenta pesme, naime, nije prizivanje munje i groma, nego briga žene za svojim čovekom. Ona se, jadna, "plaši da joj tako pijan ne zaluta".

Mira je uporedo gradila i karijeru radio pevača i diskografsk-estradnu karijeru. Zbog pesme je napustila posao nastavnika muzike i za života postala istaknuti estradni umetnik. Ipak, njeno najveće delo je ženski ansambl "Đerdan". Zbog "Đerdana" je postala legenda, ne glumeći zvezde i ne jureći njihov sjaj. Kaže da je poslušala na vreme savet svoga muža: "Ne dozvoli da teret slave bude prevelik za tvoja leđa."

Mira Vasiljević, Foto: Telegraf

O "Đerdankama" ćemo nekom drugom prilikom, a danas poslušajte neke Mirine solo bisere.

Današnjoj estradi nedostaje Mirina otmenost. Sećam se, i u moje radio emisije dolazila je sa damskim šeširom. Imao sam utisak da je Desanka Maksimović pored mene. Zato vam na zdravlje prepisujem Mirino izvođenje Desankine pesme "Predosećanje".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)