Sam svoj majstor: Kad je pevač i kompozitor i tekstopisac svoje pesme (PLEJLISTA)

Ova tema postavlja brojna pitanja i nameće brojne odgovore

Da li vrhunski autor, kompozitor i tekstopisac, može da bude i vrhunski interpretator svojih rima i stihova? Koliko neko drugi može da oseti i protumači našu emociju? Da li je, ipak, bolja podela uloga, kao u pozorištu: režija, scenario, gluma, odnosno, kompozitor, tekstopisac, pevač? Da li bi pesme srpskog Jesenjina Radeta Vučkovića propevale i ušle u narod bez Šabanovih interpretacija?

Ova tema postavlja brojna pitanja i nameće brojne odgovore.

Bora Spužić Kvaka je govorio da njegovu pesmu niko tako ne može da otplače.

Novica Negovanović je odjedno i zasvirao i propevao, počeo da komponuje i sebi i drugima. Kad je prelazio iz zagrebačkog Jugotona u beogradsku diskografiju, ljubomorni čelnici PGP-a su dobacivali: "Malo mu što svira, sad bi i da peva."

Tipičan kantautor je i Toma Zdravković. Svoje najlepše pesme ostavljao je sebi, tek poneku je dao Silvani, Mehu, Trandafiloviću.

Toma Zdravković Foto: Youtube/Tomislav - Toma Zdravković

"Gromovnik sa Cera" Žića Kojić je počeo kao jedan od prvih pevača Buce Jovanovića. Kad je shvatio da će mu za sledeću ploču sa Bucom otići poslednje grlo stoke, rekao je Buci: "Ja sam rešio da od pesme nešto i zaradim, a ne da rasprodam i ovo što imam." Tako je i Žića otošao u kompletne majstore.

Rade Vučković je počeo kao šlager pevač. Snimio je, kao pesnik sa gitarom, u zabavnom i gradskom maniru pesme "Kako si mama, kako si tata", "Nikad joj oprostiti neću", "S namerom dođoh u Beograd". Kasnije se ponarodnjačio uz Bucu i Šabana.

Slobodana Betulić Betula je samosvojni multimedijalni umetnik, izrazitog autorskog pečata. Redak Šumadinac koji sa lakoćom i svira i peva i komponuje i piše nove pesme u gradskom i šlagerskom ruhu. Novica Urošević je bio gitarista i pevač pre nego što je postao jedan od najvećih hit-mejkera narodne muzike. Otpevao je i ovekovečio u zanosu pijanstva "starog cigu", ali je ipak najlepše pesme dao drugima, i to kad je bio trezan.

Slobodan Betulić Betula Printskrin: Youtube/tvkv1

I Buca Jovanović je bio kompletan majstor, možda i bolji pevač nego kompozitor i svirač. Zbog šuškanja u izgovoru ne bi nikad javno zapevao, da ne beše Gvozdena Radičevića da mu se pohvali kako je počeo da komponuje. Kad je to čuo, pobesneo je i rekao: "Kad može Gvozden da bude kompozitor, mogu i ja ovako šuškav da budem pevač."

Tozovac bi rekao, nekad sam bio harmonikaš koji pomalo i peva, a onda sam postao pevač koji pomalo i svira. Osamdedet odsto snimljenih pesama potpisuje Bata Toza kao kompletan autor.

Velikan i romske i srpske pesme Duško Petrović Grbinovac je već na svojoj prvoj ploči 1969. pokazao svu širinu svog talenta. Komponovao je i napisao, odsvirao i otpevao jednu od najlepših romskih pesama "Čororo". Pesma je doživela stotinu obrada i snimaka. Olivera Katarina i mnogi drugi ovu pesmu potpisuju kao izvornu, ne znajući da je Duško kompletan autor.

Koliko je teško odjedno biti i autor i pevač, i pevati i svirati, rekao je Milanče Radosavljević u jednoj mojoj radio emisiji. Kaže, to ti je isto kao kad za traktor zakačiš i prikolicu, i kosačicu i plugove, pa, 'ajd povuci!

(Telegraf.rs/Goran Milošević)