Školske ljubavi u narodnoj pesmi nastale između dva zvona (PLEJLISTA)

Neke od pesama iz današnje Muzičke apoteke možda nikad niste čuli. Tako će vam staro ispasti kao novo

Da nije brojeva, ne bi ni znali koliko nam je godina - mudro primeti Jovan Dučić. Kad smo kod godina, ni najveći umovi sveta se ne slažu od kada počinje prava ljubav. Makar bila i prva, samo nek je prava. Savo Radusinović je stihovima Branislava Cvetinovića Lakija ovekovečio njenih 16 leta. Problem je što se iz Lakijevih stihova ne naslućuje koliko je on imao godina. S obzirom da je pesma napisana 1978. i imajući u vidu tadašnji javni moral, da se pretpostaviti da su oboje bili školarci. Naravno, i tada je bilo i čika i deka "zaljubljive" prirode.

Braća Bajić u parodiji "Sad su takva nastala vremena da se ne zna ko je kome žena", još pre pola veka primećuju: "Slađa cura, slađa je od meda, a njen dasa bio bi joj deda!" Sećam se, pre desetak godina zvao sam u tv emisiju sada pokojnog Acu Matića. Predložio sam da otpeva pesmu, inače veliki hit: "I sutra opet tačno u dva, pred tvojom školom čekaću ja, u nas će srećne gledati svi, kada me budeš ljubila ti." Nije pristao, plašio se da  bi ljudi mogli pomisliti - on deda, a nju čeka ispred škole, ne ide!

Braća Bajić, Printskrin: Youtube/JD Production Beograd

Nisam uspeo da ga ubedim kako je i ona (valjda?) u međuvremenu ostarila. Bez obzira na Acinu suzdržanost, pesma je bila veliki hit i u mojim radio emisijama. Jedan slušalac me pitao - da nije možda Era Ojdanić napisao reči ove pesme? Neke od pesama iz današnje Muzičke apoteke možda nikad niste čuli. Tako će vam staro ispasti kao novo.

Povratak u mladost ima i lepših čari od puta u svetlu budućnost. U sećanjima nema neizvesnosti. I zato:"Sedim u parku ispred naše škole, stara je klupa kao pre u cveću. Ovde smo nekada, između dva zvona, žurili ja i ona. Zazvoni zvono u njenoj duši, zazvoni jače da se seti svega, sećanje nek je donese meni, i ako sada voli njega." (B. Jovanović - R. Todorović)

(Telegraf.rs/G. Milošević)