Da je Pučini živ, aplaudirao bi našim umetnicima: Srpska violina briljirala na jednom od najprestižnijih muzičkih festivala na svetu (FOTO) (VIDEO)

Beogradski umetnici zablistali na pozornici čuvene muzičke manifestacije u čast slavnog kompozitora

Foto: Telegraf

Festival posvećen slavnom italijanskom kompozitoru Đakomu Pučiniju (1858 - 1924) održan je ovog leta 63. put i za razliku od svih dosadašnjih, deo ove grandiozne muzičke manifestacije bila je i odabrana grupa srpskih umetnika. Na čelu sa upravnikom Narodnog pozorišta u Beogradu i dirigentom Dejanom Savićem, naši muzičari predstavili su se probranoj italijanskoj publici u najboljem svetlu, a u nastavku teksta saznaćete i čime su pobrali simpatije i ispunili visoke kriterijume domaćina, i organizatora i publike, jednog od najprestižnijih festivala klasične muzike na svetu.

Nemanja Radulović je izvadio svoju violinu na 10.000 metara visine i pokrenuo turbulencije! (VIDEO)

Festival "Pučini" se svakog leta od početka juna do kraja avgusta održava u prelepom primorskom mestu i turističkoj meki Tore Del Lago nedaleko od Vijaređa, u čarobnoj Toskani, u kojem je živeo i stvarao veliki umetnik. Pučini je rođen u petnaestak kilometara udaljenom gradiću Luki, ali je inspiraciju za svoja besmrtna dela tražio u kući smeštenoj tik uz jezero u Tore Del Lagu (lago na italijanskom jezero) koje danas uz osnovni naziv nosi ime Pučini.

Samo sto metara od Pučinijeve vile koja je pretvorena u muzej, nalazi se prelepo zdanje amfiteatra sa kojeg su i ovog leta dopirale milozvučne i dobro poznate melodije u izvedbi vodećih italijanskih muzičara među kojima se našla i grupa srpskih violinista, kontrabasista, violončelista...

Sam pogled na amfiteatar i lokaciju na kojoj je smešten je priča za sebe. Prizor koji za svaku dušu ima efekat bensedina.

undefined

Tokom skoro dvomesečnog trajanja festivala na otvorenoj sceni, u ambijentu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, izvedeni su koncerti čuvene opere "Toska", "Madam Baterflaj", "Turandot", "Boemi"...

Da ne dužimo previše, utiske iz prve ruke sa festivala preneo nam je beogradski umetnik i istaknuti violinista Andrija Abramović.

- Pre svega, hteo bih da napomenem koliko je samo učešće srpskih umetnika na ovako velikom festivalu stvar ponosa svih nas - kaže za Telegraf Abramović, čije je muziciranje bilo posebno pohvaljeno.

- Kao srpski predstavnik na tako prestižnom festivalu morao sam da pružim maksimum. Veliki rad i moje višegodišnje iskustvo u Beogradskoj Operi, pretočeno u nastup u ovom orkestru prepoznali su čelnici festivala koji su me posle prve predstave postavili za "Concertina" (koncert majstora) festivala - pohvalio nam se Abramović.

Da pojasnimo, za svakog umetnika na svetu "Pučini" festival je mnogo više od običnog nastupa i "tezge". To je stvar od najvećeg prestiža, "boldovani" pojam u biografiji svakog umetnika.

- Celokupni utisak bio je fantastican! - ne popuštaju utisci Abramovića.

- Okrestar koji vrhunski zvuči, sjajni pevači koje sam do tada samo na televiziji mogao da čujem, publika koja razume i ceni to što radimo.

Jedan detalj Andrija je posebno izdvojio.

- Najjači utisak mi je bio kada mi je prišla jedna baka da mi čestita i iznese utiske, za koju sam potom saznao da se radi o Simoneti Pučini, unuci velikog Pučinija - nije krio oduševljenje Abramović.

Za kraj, ali ne i najmanje važno, utisak koji se može okarakterisati kao dominantan: srpski umetnici bili su najbolji reprezenti svoje zemlje i kulture.

- Meni inponuje što sam Srbiju predstavio na način na koji mogu da budem ponosan. Pokazali smo da srpski muzičari ne kaskaju za italijanskim, naprotiv. Ono što bih takođe istakao je da nijednog trenutka nije postojala sujeta sa njihove strane već samo oduševljenje i poziv za naredni festival.

(M. Bogovac)